Home » Velika Britanija: Zabrana ulaska izraelskim doseljenicima odgovornim za nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali
Svijet

Velika Britanija: Zabrana ulaska izraelskim doseljenicima odgovornim za nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali

Foto: Arhiv AA

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron objavio je u četvrtak da će ekstremističkim izraelskim doseljenicima odgovornim za nasilje i napade na Palestince na Zapadnoj obali biti zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, javlja Anadolu.

“Ekstremistički doseljenici, nadajući i ubijajući palestinske civile, potkopavaju sigurnost i stabilnost i Izraelaca i Palestinaca”, objavio je David Cameron na X.

Pozvao je Izrael da preduzme snažnije mjere kako bi zaustavio nasilje doseljenika i naglasio da Tel Aviv mora kazniti počinioce.

“Zabranjujemo onima koji su odgovorni za nasilje među doseljenicima da uđu u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bismo bili sigurni da naša zemlja ne može biti dom za ljude koji počine ova zastrašujuća djela”, dodao je.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale tokom izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Prema palestinskim podacima od tada su najmanje 283 Palestinca ubijena na Zapadnoj obali u izraelskoj vatri, a više od 4.000 ih je pritvoreno.