Home » Više od 280 tijela ekshumirano iz masovne grobnice u bolnici u Khan Younisu u Gazi
Svijet

Više od 280 tijela ekshumirano iz masovne grobnice u bolnici u Khan Younisu u Gazi

Foto: Anas Zeyad Fteha/AA

Zdravstveni radnici ekshumirali su najmanje 283 tijela iz masovne grobnice u bolnici Nasser u južnom gradu Khan Younisu, objavila je u ponedjeljak agencija za civilnu odbranu Gaze, javlja Anadolu.

“Ekipe civilne odbrane ekshumirale su još 73 tijela iz masovne grobnice, čime je ukupan broj od subote porastao na 283”, navela je agencija.

Istakli su da su ekipe civilne zaštite i dalje na terenu i traže još tijela u grobnici.

Masovna grobnica pronađena je u dvorištu bolnice u subotu nakon što se izraelska vojska povukla iz grada 7. aprila nakon kopnene ofanzive koja je trajala četiri mjeseca.

Prema Ismailu al-Thawabtehu iz ureda za medije vlade Gaze, oko 700 ljudi je nestalo od povlačenja izraelske vojske iz grada.

“Vjerujemo da se stotine tijela i dalje vode kao nestali nakon što su pogubljena od strane izraelske okupacije i pokopana u masovne grobnice”, rekao je za Anadolu.

Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.151.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.