Home » Vladin ured za informiranje u Pojasu Gaze: Izrael je ‘lagao’ o ‘taktičkoj pauzi’ dok je prijelaz Rafah uništen
Svijet

Vladin ured za informiranje u Pojasu Gaze: Izrael je ‘lagao’ o ‘taktičkoj pauzi’ dok je prijelaz Rafah uništen

Dim se diže nakon izraelskog bombardiranja grada Rafaha, u južnom Pojasu Gaze, 11. juna 2024. (Foto AFP)

Vladin ured za informiranje u Pojasu Gaze priopćio je da je Izrael lagao o dnevnoj pauzi svojih napada na južna područja palestinskog teritorija.

Ured je to objavio u ponedjeljak, dan nakon što je izraelska vojska izjavila da će provoditi “taktičku pauzu vojnih aktivnosti” svaki dan od 8 do 19 sati po lokalnom vremenu kako bi omogućila kamionima pomoći da krenu od prijelaza Kerem Shalom prema  cesti Salah al-Din i prema sjeveru.

Prijelaz Kerem Shalom glavna je ulazna tačka za dolaznu pomoć južnoj Gazi. Prijelaz Rafah, također u južnoj Gazi, još je jedna ulazna tačka za humanitarnu pomoć u opkoljeni teritorij.

Izrael je više puta zatvorio strogo kontrolirane prijelaze u namjernom pokušaju blokiranja protoka hrane, lijekova i osnovnih potrepština u Gazu, koristeći izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja.

Vladin ured za informiranje u Gazi pozvao je na otvaranje prijelaza Rafah kako bi se olakšala dostava humanitarne pomoći ljudima u Gazi, posebno onima u njezinim sjevernim dijelovima.

Dodaje se da je cionistički režim uništio putničke hodnike na prijelazu Rafah kao dio svojih zločina nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo genocidni rat u Gazi 7. oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela svoju povijesnu operaciju protiv okupacijskog entiteta kao odmazdu za pojačane zločine režima nad Palestincima.

Režim u Tel Avivu je do sada ubio najmanje 37.337 Palestinaca, većinom žena i djece, a ranio 85.299 drugih na području pod opsadom.

U ponedjeljak su palestinski mediji izvijestili da je 41 Palestinac ubijen, a više od 100 drugih ranjeno u izraelskim zračnim napadima na Gazu u posljednja 24 sata.

Među žrtvama je devet osoba koje su izgubile živote nakon što su izraelski ratni avioni napali dvije kuće u izbjegličkom kampu al-Bureij u središnjoj Gazi.