Home » ZLOČIN U AHMIĆIMA Jedinice HVO-a ubile su 116 civila, žena, djece, staraca, minirali dvije džamije
BiH

ZLOČIN U AHMIĆIMA Jedinice HVO-a ubile su 116 civila, žena, djece, staraca, minirali dvije džamije

U Ahmićima će danas biti održano obilježavanje 31. godišnjice zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez.
U 9:30 je planirano učenje Jasin-i-šerifa na Šehidskom mezarju u Vitezu.

U 10 sati polaze učesnici pohoda “PUT ISTINE I SJEĆANJA“ od Viteza do Ahmića, a od 7 sati učesnici pohoda preći će put od Zenice do Ahmića.

U Multimedijalnoj sali u Ahmićima u 10:45 bit će održana komemoracija, dok je od 12 sati planirano polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama zločina na spomen-obilježju i Šehidskom obilježju u Ahmićima.

Tog 16. aprila 1993. godine počinjen je jedan od najokrutnijih ratnih zločina na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993., napad na bošnjačke civile u Ahmićima izvele su lokalne jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu navodi da je u Ahmićima ubijeno 116 ljudi, 24 je ranjeno, uništeno je 169 kuća, te dvije džamije.

MKSJ je presudio da su ti zločini bili zločin protiv čovječnosti, a jedan od izvršitelja ove akcije Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora.

Zločin su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stewart.

U petak, 16. aprila, u 5.30 sati ujutro, HVO je istovremeno napao naselja Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska.

Hrvatski stanovnici tih sela pravovremeno su upozoreni na napad, a neki su čak u njemu i učestvovali.

Hrvatske žene i djeca su evakuisani dan prije borbi. Tog jutra, HVO vozila blokirala su glavne ceste, a napad je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu gdje su ih vojnici čekali i pucali na njih.

Male grupe od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane.

U Ahmićima je ubijeno 116 osoba, od čega su 32 bile žene a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije lokalne džamije su uništene eksplozivima.

Prema podacima Centra za ljudska prava u Zenici, od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno je njih 180.

Počinitelji su bili pripadnici sljedećih jedinica: Anti-teroristička bojna Vojne policije HVO-a “Jokeri”, Viteška brigada HVO-a, PPN Vitezovi te brigada “Nikola Šubić Zrinski”.

Za ovaj zločin osuđeni su: Dario Kordić (25 godina), Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog učešća u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivice.

Drago Josipović dobio je 12 a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.