Home » Britanski zastupnik Paul Bristow otpušten je s mjesta pomoćnika nakon poziva na prekid vatre između Izraela i Gaze
Svijet

Britanski zastupnik Paul Bristow otpušten je s mjesta pomoćnika nakon poziva na prekid vatre između Izraela i Gaze

Paul Bristow kaže da napušta svoj posao 'sa žaljenjem' [FILE: UK Parliament/Maria Unger/Handout via Reuters]

Britanski zastupnik iz vladajuće Konzervativne stranke smijenjen je sa svoje uloge pomoćnika ministra nakon što je pozvao na prekid vatre u ratu između Izraela i Gaze .

Paul Bristow, pomoćnik državnog tajnika za znanost, inovacije i tehnologiju, napisao je pismo premijeru Rishi Sunaku prošlu sedmicu pozivajući ga da promijeni svoj stav o sukobu i podrži “trajni” prekid neprijateljstava.

Britanska vlada kaže da podržava ” humanitarne pauze “, ali ne i prekid vatre.

Bristow je u svom pismu rekao da bi potpuni prekid vatre spasio živote i omogućio da humanitarna pomoć “dopre do ljudi kojima je najpotrebnija”.

U izjavi od ponedjeljka, glasnogovornik Downing Streeta rekao je da je odluka o uklanjanju Bristowa s položaja došla kao odgovor na komentare koji se smatraju “nisu u skladu s načelima kolektivne odgovornosti”.

Bristow, koji predstavlja Peterborough u parlamentu i supredsjedatelj je svestranačke parlamentarne skupine za britanske muslimane, izrazio je razumijevanje Sunakove odluke.

“Sa žaljenjem napuštam posao u kojem sam uživao. Ali sada mogu otvoreno govoriti o problemu do kojeg je mnogo mojih birača jako stalo”, rekao je za BBC.

“Vjerujem da to mogu bolje raditi iz zadnje klupe, a ne kao dio državnog platnog spiska.”

Izrael je posljednjih dana proširio svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim bombardiranjem od iznenadnog napada Hamasa, skupine koja upravlja enklavom, unutar Izraela 7. oktobra.

Dužnosnici u Gazi kažu da je više od 8.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima, dok je broj žrtava u Izraelu premašio 1.400, prema izraelskim vlastima.

Izvor