Home » Filipinci se okupljaju u znak solidarnosti s Palestinom: Okončajte izraelsku okupaciju odmah
Svijet

Filipinci se okupljaju u znak solidarnosti s Palestinom: Okončajte izraelsku okupaciju odmah

Filipinci se okupljaju u Manili ispred veleposlanstva Izraela 1. listopada 2023. kako bi prosvjedovali protiv njegove okupacije Palestine i smrtonosnog bombardiranja Gaze. (isporučeno)

MANILA: Filipinci su se u utorak okupili u Manili ispred izraelskog veleposlanstva prosvjedujući protiv izraelske okupacije Palestine i kontinuiranog smrtonosnog bombardiranja Gaze.

Demonstracije su organizirale grupe civilnog društva, uključujući BAYAN — najveću filipinsku alijansu lokalnih grupa — ženskih udruga, medicinara, radnika migranata i studenata.

Stotine prosvjednika nosile su palestinske zastave i transparente na kojima je pisalo: “Ne morate biti musliman da biste se zauzeli za Palestinu, samo trebate biti ljudi”, “Zaustavite genocid” i “Okončajte izraelsku okupaciju Palestine odmah!”

Predsjednik BAYAN-a Renato Reyes rekao je za Arab News da je prosvjed prvotno bio planiran za studeni, no sve intenzivniji izraelski napadi na civile u Gazi i odluka filipinske vlade da slijedi korake SAD-a i suzdrži se od prošlotjedne rezolucije UN-a koja poziva na trenutni prekid vatre hitno je izašao na ulice.

“Prosvjed je u znak solidarnosti s palestinskim narodom i snažnog protivljenja genocidu koji je počinjen nad Palestincima”, rekao je.

“Ovo je prosvjed usmjeren protiv izraelske vlade, naravno i protiv američke vlade i filipinske vlade, koje su se suzdržale od važne rezolucije UN-a.”

Reyes se pozvao na vlastito iskustvo Filipinaca u borbi protiv okupacije – preko 300 godina španjolske kolonijalne vladavine od 1565. do 1898. i gotovo pet desetljeća američke kolonizacije od 1898. do 1946.

“Filipinci bi se trebali suprotstaviti genocidu, Filipinci bi se trebali suprotstaviti ugnjetavanju drugih naroda kao narod koji je također pretrpio kolonijalnu okupaciju, kolonijalno pokoravanje… Važno je da suosjećamo s Palestincima koji također doživljavaju kolonijalnu okupaciju od Izraela,” rekao je. , dodajući kako vjeruje da će se filipinski glasovi računati u tjeranju vlasti u Manili da se suprotstave napadima, koji su u posljednja tri tjedna ubili više od 8000 ljudi u Gazi i ozlijedili više desetaka tisuća.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze, 66 posto mrtvih su žene i djeca.

“Kao ljudsko biće, kao roditelj… slike su srceparajuće. Ne mogu ni zamisliti tugu roditelja koji moraju pokopati svoju djecu. Nijedan roditelj ne bi smio pokapati vlastitu djecu”, rekao je Reyes.

“Kao ljudska bića, moramo suosjećati s onim što se događa i moramo zauzeti stav.”

Glavni tajnik BAYAN-a Raymond Palatino rekao je za Arab News da je prosvjed također imao za cilj pokazati da odluka filipinske vlade da se suzdrži od glasovanja o rezoluciji UN-a ne predstavlja glasove Filipinaca.

“U jugoistočnoj Aziji, mislim da smo mi jedina vlada koja je bila suzdržana. Dakle, želimo poslati poruku da glasovanje filipinske vlade ne predstavlja osjećaje mnogih”, rekao je.

“Želimo podržati rezoluciju UN-a i želimo istaknuti naše pozive da se zaustave napadi i prekine nepravedna okupacija.”

Palatino je također upozorio da daljnja eskalacija izraelskog ratovanja predstavlja opasnost za više od 2 milijuna prekomorskih filipinskih radnika u regiji Bliskog istoka.

“U našem je interesu da se napadi prestanu”, rekao je. “Ako rat eskalira, ako se nastavi, ako se napadi prošire, na kraju će to naštetiti našim migrantima na Bliskom istoku.”

Izvor