Home » Ko je Adila Hassim, advokatica koja zastupa Južnu Afriku u slučaju genocida u Gazi protiv Izraela?
Žena

Ko je Adila Hassim, advokatica koja zastupa Južnu Afriku u slučaju genocida u Gazi protiv Izraela?

Getty

Adila Hassim, istaknuta južnoafrička advokatica, nedavno je privukla međunarodnu pozornost svojim uvjerljivim zastupanjem Južne Afrike na Međunarodnom sudu pravde  (ICJ).

Tokom uvodnih riječi, Adila je naglasila ozbiljnost izraelskog brutalnog napada na Gazu, opisujući ga kao jednu od najtežih kampanja konvencionalnog bombardiranja u povijesti modernog ratovanja .

Naglasila je razaranje palestinskih gradova i neadekvatnu pomoć koja stiže do stanovništva, zbog čega su stvari bitne za život nedostupne.

Njezino strastveno obraćanje pred vijećem od 15 sudaca u prepunoj sudnici izazvalo je široki pljesak na internetu, natjeravši mnoge da se zapitaju ko je ona.

Izjave u ICJ-u

Adila, poznata po svojoj stručnosti u ustavnom pravu i zakonu o ljudskim pravima, predstavila je zastrašujući slučaj protiv Izraela, optužujući ga za genocidna djela u Gazi .

Ona je pred ICJ-om tvrdila da je Izrael prekršio članak II Konvencije o genocidu svojim “masovnim ubijanjem” Palestinaca u Gazi.

“Izrael je bacio 6000 bombi sedmično… Niko nije pošteđen. Čak ni novorođenčad. Šefovi UN-a opisali su to kao groblje za djecu”, rekla je.

“Ništa neće zaustaviti patnju, osim naloga ovog suda”, dodala je. Južnoafrička Republika je zatražila da ICJ naredi Izraelu da obustavi svoju vojnu kampanju.

Pravna karijera i korupcijski rad

Adila se decenijama bavila pravom, a specijalizirala se za ustavno, upravno, zdravstveno i pravo tržišnog natjecanja. Navukla je nekoliko šešira, uključujući i šešire sutkinje i službenice Ustavnog suda za Piusa Langu i Edwina Camerona.

Izvan sudnica, Hassim se zalaže protiv korupcije i za ljudska prava. Koautorica je priručnika o ljudskim pravima, zdravstvenom pravu i politici u Južnoj Africi.

Kao suosnivačica Corruption Watcha i bivša direktorica odjela za parnice u Odjelu 27, zalagala se za društvene reforme i prava marginaliziranih skupina, zalažući se za transparentnost i odgovornost u upravljanju.

Rani život

Adila, koja je navodno u svojim 30-ima, navodno radije drži u tajnosti svoju dob i etničku pripadnost i prikazuje se samo kao državljanka Južne Afrike.

Na akademskom planu, Adila ima diplomu umjetnosti (BA) i diplomu prava (LLB) na Sveučilištu Natal. Zatim je stekla magisterij prava (LLM) na Pravnom fakultetu Sveučilišta Saint Louis, nakon čega je uslijedio doktorat.

Adila je također majka  jednom dječaku, koji je tvitao kako je ponosan na nju tokom njezine rasprave pred ICJ-om.

Južna Afrika na ICJ-u

Pravni zastupnici iz Južne Afrike optužili su Izrael za počinjenje genocida nad palestinskim narodom i hitno zatražili od najvišeg suda Ujedinjenih naroda da intervenira i zaustavi izraelski rat protiv Gaze.

Kao odgovor, Izrael – koji je do sada ubio preko 23.000 Palestinaca u Gazi, opovrgao je te tvrdnje.

U međuvremenu, južnoafrički pravni tim ustvrdio je da sukob predstavlja produljeno razdoblje palestinskog ugnjetavanja.

TNA