Home
Svijet
Ohad Zwigenberg/POOL/AFP

SAD nastoji spriječiti izdavanje naloga za hapšenje od strane Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog napada na Gazu, izvijestili su izraelski mediji.

Prema novinskoj stranici Walla, Netanyahu vodi “non-stop telefoniranje” kako bi spriječio izdavanje naloga za hapšenje protiv njega od strane ICC-a, posebno komunicirajući s Bijelom kućom.

Izraelski list Maariv izvijestio je  da je Netanyahu “uplašen i neobično pod stresom” zbog mogućnosti skorog naloga za hapšenje.

Izvori bliski listu smatraju da su nalozi samo pitanje vremena.

Novine su izvijestile da bi ministru obrane Yoavu Galantu i načelniku stožera general bojniku Herziju Haleviju također mogli biti uručeni nalozi.

Dana 26. aprila, Netanyahu je tweetao da “pod mojim vodstvom, Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj Kaznenog suda sa sjedištem u Haagu da potkopa njegovo temeljno pravo da se brani”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je za kanal N12 da je nalog “apsolutno licemjerje”.

“Ako bude potrebno, nećemo napustiti zemlju”, rekao je.

Interni memorandum State Departmenta koji je Reuters pregledao u subotu otkrio je da su viši američki dužnosnici obavijestili državnog tajnika Antonyja Blinkena da ne smatraju “vjerodostojnim ili pouzdanim” uvjeravanja Izraela da koristi oružje koje je isporučio SAD u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Ostali dužnosnici podržali su potporu izraelskom predstavljanju.

Prema Memorandumu o nacionalnoj sigurnosti koji je izdao predsjednik Joe Biden u februaru, Blinken mora izvijestiti Kongres do 8. maja o tome smatra li vjerodostojnim uvjeravanja Izraela da njegova upotreba američkog oružja ne krši američki ili međunarodni zakon.

Do 24. marta, najmanje sedam ureda State Departmenta poslalo je Blinkenu svoje doprinose početnom “dopisu o opcijama”. Dijelovi dopisa, koji dosad nisu objavljeni, bili su klasificirani.

Podnesci u memorandumu daju najopsežniju sliku do sada o podjelama unutar State Departmenta oko toga krši li Izrael međunarodno humanitarno pravo u Gazi.