Home » Više od 500 ilegalnih izraelskih doseljenika upali su u džamiju Al Aksa u istočnom Jeruzalemu
Svijet

Više od 500 ilegalnih izraelskih doseljenika upali su u džamiju Al Aksa u istočnom Jeruzalemu

Foto: AA

Više od 500 ilegalnih izraelskih doseljenika probilo se u kompleks džamije Al Aqsa u okupiranom istočnom Jeruzalemu kako bi proslavili židovski praznik Pashe.

“Više od 500 doseljenika upalo je u Al Aqsu s vrata Mugharbah i izveli provokativne napade i izveli talmudske rituale u njezinim dvorištima”, objavila je u nedjelju Uprava islamskih zaklada u Jeruzalemu.

Vlasti su dodale da su upadi doseljenika izvedeni pod zaštitom policije, koja je pooštrila vojne mjere na vratima Starog grada i džamije Al Aqsa.

Očekuje se da će se upadi doseljenika u džamiju Al Aqsa nastaviti do popodnevne molitve u nedjelju, dodaje se.

Od prvog dana Pesaha, koji je započeo u ponedjeljak navečer i traje sedmicu dana, stotine ilegalnih židovskih doseljenika svakodnevno upadaju u kompleks džamije Al Aqsa pod strogim policijskim mjerama, izazivajući ozbiljne napetosti u raznim dijelovima okupiranog Starog grada Istočnog Jeruzalema.

U četvrtak je gotovo 1.700 ilegalnih izraelskih doseljenika u skupinama ušlo u kompleks džamije Al Aqsa kako bi proslavili Pesah, objavila je Uprava islamskih zadužbina u Jeruzalemu.

Izraelske desničarske ekstremističke skupine ranije su pozivale na široke upade u džamiju povodom Pesaha.

Palestinci optužuju Izrael za poduzimanje brzih mjera za judaizaciju Jeruzalema, uključujući džamiju Al Aksa, i brisanje njegovog islamskog identiteta.

Pesah, koji obilježava sjećanje na izlazak Izraelaca iz Egipta u vrijeme proroka Mojsija, smatra se jednim od najvažnijih praznika u židovskom vjerskom kalendaru.

Od 2003. Izrael je dopuštao ilegalnim doseljenicima da uđu u kompleks žarišta gotovo svaki dan s iznimkom petka i subote.

Džamija Al Aqsa je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane.

Izrael je okupirao istočni Jeruzalem, gdje se nalazi Al Aqsa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Aneksirala je cijeli grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.