Home » Stručnjaci UN-a pozivaju na okončanje napetosti u zapadnoj Aziji izazvanih izraelskim ratom protiv Gaze
Svijet

Stručnjaci UN-a pozivaju na okončanje napetosti u zapadnoj Aziji izazvanih izraelskim ratom protiv Gaze

Fotografija AFP-a

Neovisni stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava naglasili su hitnost brze akcije za okončanje kruga nasilja u zapadnoj Aziji izazvanog izraelskim genocidom u Gazi, zahtijevajući odgovornost za počinitelje kršenja međunarodnog prava.

Stručnjaci su  pozvali u priopćenju objavljenom u ponedjeljak, obilježavajući godinu dana otkako je okupacijski režim pokrenuo svoj brutalni napad na Pojas Gaze, u kojem je ubijeno gotovo 42.000 nevinih ljudi, uglavnom žena i djece.

“Prošle godine smo vidjeli razornu eskalaciju ljudske patnje”, rekli su, podsjećajući na veliku ljudsku cijenu sukoba u Gazi i hitnu potrebu za mirom i odgovornošću.

Dodali su da je izraelska vojska počinila ozbiljna kršenja međunarodnog prava, uključujući “ubistva, namjerno gađanje civilnih objekata, nerazmjerne i neselektivne napade, izgladnjivanje, prisilno premještanje, proizvoljno raseljavanje, seksualno nasilje, progon i napade na život i dostojanstvo”. što sve predstavlja ratne zločine i moguće zločine protiv čovječnosti.

Stručnjaci su se nadalje pozvali na presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ)  u januaru koji je utvrdilo “vjerojatan rizik” od genocida u Gazi.

“Međunarodni pravosudni mehanizmi, UN i međunarodna zajednica trebali bi temeljito, nepristrano i neovisno istražiti ova teška kršenja, uspostaviti zapovjedni lanac, procesuirati i kazniti počinitelje te osigurati punu odštetu žrtvama i njihovim porodicama”, istaknuli su.

Stručnjaci UN-a za prava također su pozvali međunarodnu zajednicu da osigura kraj “transferima oružja od strane država i kompanija Izraelu, uključujući i preko opunomoćenika, kako bi se izbjegla odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti putem saučesništva”.

Izrael je poveo svoj krvavi rat uz podršku SAD-a u Pojasu Gaze nakon što je skupina otpora Hamas izvela svoju povijesnu operaciju protiv uzurpatorskog entiteta 7. oktobra 2023. u znak odmazde za pojačane zločine režima nad palestinskim narodom.

Režim u Tel Avivu do sada je ubio najmanje 41.909 Palestinaca i ranio 97.303 drugih, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

Stručnjaci su ponovili prošlogodišnje izjave glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, koji je rekao da se operacija Hamasa “nije dogodila u vakuumu”.

Napad je, istaknuli su, uslijedio nakon godina izraelske “diskriminacije, rasne segregacije i/ili aparthejda počinjenog nad palestinskim narodom”.

Upozorio je da rat može dovesti do “brisanja palestinske prisutnosti na okupiranom palestinskom teritoriju i beskrajne stvarnosti nesigurnosti i goleme patnje”. 

U međuvremenu, stručnjaci su podigli uzbunu zbog širenja napetosti u regiji, posebice u Libanonu, gdje je Izrael nedavno poduzeo svoja djela terora i agresije.

“Ovo prelijevanje neprijateljstava očito podriva međunarodno pravo i Povelju UN-a i ugrožava mir i stabilnost regije koja je decenijama patila od sukoba”, istaknuli su.