Home » Afera Altalena: Ide li Izrael prema građanskom ratu?
Svijet

Afera Altalena: Ide li Izrael prema građanskom ratu?

Mostafa Alkharouf/Agencija Anadolu
Dr Ramzy Baroud
Iako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu 18. juna rekao : “Neće biti građanskog rata [u Izraelu],” možda je u krivu. Netanyahuova izjava je dana u kontekstu rastućih narodnih protesta u Izraelu, posebno nakon dugo očekivanih ostavki nekoliko ministara ratnog kabineta, uključujući Bennyja Gantza i Gadija Eisenkota, koji su obojica bivši načelnici stožera u izraelskoj vojsci.

Ove ostavke nisu nužno izolirale Netanyahua, budući da njegova popularnost gotovo u potpunosti počiva na podršci desnice i krajnje desnice. Međutim, ovaj potez dodatno je ilustrirao duboke i rastuće rascjepe u izraelskom društvu, koji bi u konačnici zemlju mogli odvesti od političkog preokreta do stvarnog građanskog rata.

Ova tvrdnja nije nužno povezana s legitimnim stajalištem da Izrael u svojoj srži nije stvarna demokracija, već zbog činjenice da je politička formacija Izraela jedinstvena.

Priča je počela puno prije sadašnjeg rata u Gazi. U februaru 2019., čelnici triju izraelskih stranaka formirali su koaliciju Kahol Lavan ili “Plavo i bijelo”. Dvojica utemeljitelja koalicije, Gantz i Moshe Ya'alon, također su bili vojnici, naširoko cijenjeni među moćnim vojnim establišmentom zemlje, a time i društvom u cjelini. Unatoč njihovim relativnim izbornim uspjesima , ipak nisu uspjeli smijeniti Netanyahua s dužnosti. Pa su izašli na ulice.

Iznošenje sukoba na ulice Tel Aviva i drugih izraelskih gradova bila je odluka koja nije donesena olako. Uslijedio je kolaps čudne vladine koalicije koju su sastavili svi Netanyahuovi neprijatelji, ujedinjeni oko jedinog cilja okončanja vladavine desnice i krajnje desnice nad zemljom. Neuspjeh Naftalija Benneta u tome jednostavno je bila posljednja kap.

Pojmovi “desnica” i “krajnja desnica” mogu dati dojam da je politički sukob u Izraelu u biti ideološki. Iako ideologija igra ulogu u izraelskoj politici, ljutnja na Netanyahua i njegove saveznike uvelike je motivirana osjećajem da nova desnica u Izraelu pokušava rekonfigurirati političku prirodu zemlje.

Tako su od januara 2023. godine stotine hiljada Izraelaca pokrenuli masovne proteste bez presedana koji su trajali sve do početka izraelskog rata u Gazi. Početni kolektivni zahtjev demonstranata, podržan od strane Gantza i ko je ko od izraelske vojne i liberalne elite, bio je spriječiti Netanyahua da promijeni političke ravnoteže moći koje su upravljale izraelskim društvom posljednjih 75 godina. S vremenom su se zahtjevi, međutim, pretvorili u kolektivno skandiranje za smjenom režima.

O tom se pitanju u medijima uglavnom raspravljalo kao o političkom rascjepu koji je proizašao iz Netanyahuovih želja da marginalizira izraelsku pravosudnu instituciju iz osobnih razloga, no njegovi korijeni, koji su prijetili građanskim ratom , bili su sasvim drugačiji.

Priča o mogućem izraelskom građanskom ratu stara je koliko i sama izraelska država, a nedavni Netanyahuovi komentari koji sugeriraju suprotno još su jedna lažna tvrdnja premijera. Doista, 16. juna Netanyahu se obrušio na pobunjene vojne generale, rekavši da “imamo zemlju s vojskom, a ne vojsku s državom.” U stvari, Izrael je utemeljen kroz oružani sukob i održao se kroz oružani sukob.

Postojao je nepisani ugovor koji je vojnim generalima davao posebno i često središnje mjesto u političkom odlučivanju. Ljudi poput Ariela Sharona, Ehuda Baraka i drugih, uključujući glavnog utemeljitelja Izraela Davida Ben Guriona, svi su došli na čelo izraelske politike zbog svojih vojnih veza.

Međutim, Netanyahu je sve to promijenio kada je počeo restrukturirati izraelske političke institucije kako bi vojsku držao marginalnom i politički obespravljenom. Time je u biti narušio glavni stup izraelske političke ravnoteže, koja je započela 1948. godine.

Čak i prije nego što je Izrael završio zadatak etničkog čišćenja palestinskog naroda tokom Nakbe , novonastala zemlja je gotovo odmah započela građanski rat. Kako je Ben Gurion 26. maja 1948. izdao naredbu o formiranju Izraelskih obrambenih snaga (IDF), neke cionističke milicije, uključujući Irgun i Lehi (Stern Gang), borile su se za očuvanje određenog stupnja političke neovisnosti.

Bio je to početak takozvane afere Altalena , kada je IDF kojim je dominirala Hagana pokušao blokirati isporuku oružja na teretnom brodu koji je Altalena bila namijenjena Irgunu, tada pod vodstvom Menachema Begina koji je 1967. postao izraelski premijer. Sukob je bio smrtonosan. To je rezultiralo ubistvom mnogih članova Irguna, masovnim hapšenjima i granatiranjem samog broda.

Ovih se dana u izraelskim medijskim raspravama prilično često spominje afera Altalena , dok izraelski rat protiv Gaze cijepa već podijeljeno društvo. Ova podjela tjera vojsku da napusti historijsku ravnotežu koja je postignuta nakon tog mini-građanskog rata, koji je mogao okončati budućnost Izraela kao države samo nekoliko dana nakon njezina formiranja.

Unutarnji izraelski sukob oko Gaze doista nije samo oko Gaze, Hamasa ili Hezbollaha, već i budućnosti samog Izraela. Ako se izraelska vojska nađe na žrtvenom jarcu za 7. oktobra i zajamčeno neuspješne vojne kampanje koje su uslijedile, morat će odlučiti hoće li prihvatiti svoju beskrajnu marginalizaciju ili se sukobiti s političkim institucijama. Ako se izabere ovo drugo, građanski rat mogao bi biti stvarna mogućnost.