Home » Izvoz prehrambenih proizvoda iz arapskih država s certifikatom košer u Izrael nastavlja se usred genocida u Gazi
Svijet

Izvoz prehrambenih proizvoda iz arapskih država s certifikatom košer u Izrael nastavlja se usred genocida u Gazi

Košer znak [Getty]

Stotine prehrambenih proizvoda iz arapskih zemalja prodaju se u Izraelu s košer certifikatom, prema istraživanju Middle East Eyea i Arabic Posta . Unatoč međunarodnim pozivima na bojkot zbog izraelskih ratnih zločina u Gazi, trgovinske veze između Izraela i zemalja poput UAE, Egipta, Jordana i Maroka nisu bile narušene.

Istraga otkriva da je Glavni rabinat Izraela odobrio košer certifikate za desetke proizvoda iz tih zemalja od oktobra prošle godine. Proizvodi iz arapskih zemalja, uključujući smrznuto povrće, ulja i sokove, nalaze se na policama izraelskih supermarketa.

Neke firme poriču izravan izvoz u Izrael, sugerirajući posrednike iz trećih zemalja, dok druge tvrde da su njihovi proizvodi namijenjeni palestinskom tržištu. Mahmoud Nawaja iz pokreta BDS je citiran kako je rekao: “Rast trgovine između ovih arapskih zemalja i Izraela može se smatrati samo njihovom upletenošću i suučesništvom u izraelskim zločinima protiv Palestinaca, a posebno u genocidu u Gazi.”

Podaci o trgovini pokazuju fluktuirajući uvoz iz arapskih zemalja u Izrael. Egipatski izvoz u Izrael u maju 2024. procijenjen je na 25 milijuna dolara, dvostruko više od iznosa u maju 2023. Uvoz iz UAE i Maroka također je zabilježio značajne brojke.

Kontroverzno, proizvodi iz Tunisa i Saudijske Arabije, koji nemaju službene odnose s Izraelom, također se pojavljuju u bazi podataka o košer certifikatima. U međuvremenu su se UAE suočili s diplomatskim sporom oko pošiljke hurmi s košticom, koje je zabranilo izraelsko ministarstvo poljoprivrede zbog rizika u poljoprivredi.

Unatoč globalnoj osudi izraelskog rata u Gazi, trgovina s arapskim zemljama i dalje traje. UAE održava svoje veze s Izraelom, navodeći humanitarnu zabrinutost za Palestince kao opravdanje za svoj stav.

Turska vlada prošlog je mjeseca zaustavila svu trgovinu s okupacijskom državom kao odgovor na rat u Gazi, iako se u izvješću navodi da su neki turski proizvodi još uvijek bili na prodaji ovu sedmicu u supermarketu u Acreu, sjevernom Izraelu.