Home » AI pozvao na istragu ratnih zločina u Mijanmaru
Svijet

AI pozvao na istragu ratnih zločina u Mijanmaru

Mijanmarska vojska vjerovatno je izvodila neselektivne napade na civile i koristila zabranjenu kasetnu municiju u svojoj borbi protiv pobunjenika iz etničkih manjina, saopćio je u četvrtak Amnesty International, pozivajući na istragu osumnjičenih za ratne zločine.

Hunta se suočava s najvećim izazovom na bojnom polju od svog državnog udara 2021, s koordiniranim napadima pobunjenika na vojne položaje u saveznoj državi Shan, koja graniči s Kinom, i u zapadnoj državi Rakhine.

U zračnom napadu u državi Shan u ovom mjesecu korištene su bombe koje su najvjerovatnije bile kasetna municija, navodi Amnesty u saopćenju, pozivajući se na dokaze koje je analizirao njen istražitelj oružanih sukoba.

Prema navodima Vojske za nacionalno oslobođenje Ta'ang (TNLA), jednoj od tri grupe u pobunjeničkom “Savezu tri bratstva”, u napadu je ubijen jedan mještanin i ranjeno je pet osoba.

Civili u Pauk Tawu, u državi Rakhine, pretrpjeli su pljačke, proizvoljna hapšenja, nečovječno postupanje i mučenje, navodi Amnesty, pozivajući se na razgovore s deset civila.

– Mijanmarska vojska ima krvavi rezime neselektivnih napada s razornim posljedicama po civile, a njen brutalni odgovor na veliku ofanzivu oružanih grupa odgovara dugogodišnjem obrascu – kazao je Matt Wells, direktor programa za odgovor na krize u Amnesty International.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj. Portparol hunte Zaw Min Tun nije bio dostupan za komentar. On je negirao da državne snage napadaju civile u operacijama koje je nazvao legitimnim akcijama protiv “terorista”.