Home » Američki rabini predvode prosvjed protiv prekida vatre u Gazi posljednjeg dana Hanuke
Svijet

Američki rabini predvode prosvjed protiv prekida vatre u Gazi posljednjeg dana Hanuke

Rabini u Philadelphiji vode prosvjed protiv izraelskog rata u Gazi posljednje noći Hanuke. [Brooke Anderson/The New Arab]

Jedne hladne decembarske večeri, skupina rabina u Philadelphiji predvodila je stotine prosvjednika koji su pozivali na trajni prekid vatre u Gazi, dok su blokirali promet u prometnoj špici na prometnom mostu kako bi svoju poruku proširili što je moguće šire, prenosi TNA.

Skup u četvrtak, koji su organizirali Židovski glas za mir i Rabini za prekid vatre, zajedno s koalicijom drugih skupina koje zagovaraju prekid vatre u Gazi, održan je osmog i posljednjeg dana Hanuke u osam američkih gradova.

Slične demonstracije također su održane u Atlanti, Bostonu, Chicagu, Minneapolisu, Portlandu, Seattleu i Washingtonu, DC, dok je broj mrtvih u Gazi od 7. oktobra dosegao gotovo 19.000.

Malo prije špice, prosvjednici su se odvezli na međudržavnu cestu 76 i izašli iz svojih automobila kako bi blokirali promet. Nakon što su prosvjednici uklonjeni s međudržavne ceste, s nekoliko desetaka uhićenih, grupa se okupila na mostu Spring Garden Street prije nego što su prešli na prednje stepenice Muzeja umjetnosti u Philadelphiji.

Držeći natpise ” Neka zivi Gaza” i “Prekid vatre sada” gomila je skandirala i pjevala dok su završavali prosvjede nakon što je pala noć posljednjeg dana Hanuke.

“Način proslave ove godine je prekidanje uobičajenog poslovanja,” Alissa Wise, rabin iz rabinskog vijeća JVP-a i osnivač Rabbis for Ceasefire, rekla je za The New Arab. “Proslava Hanuke značila je pokazati moralnu i duhovnu jasnoću.”

Linda Holtzman, direktorica studentskog života na Reconstructionist Rabbinical Collegeu i članica JVP-a, rekla je za TNA da oni koriste Hanukku ” da rasvijetlimo ono što se događa u Gazi”.

Rekla je da sa svakim prosvjedom vidi sve više rabina koji se pridružuju pokretu za prekid vatre.

“Kako da ne nastavimo rasti? S više ljudi, više je odlučnosti.”

Okupljanje u četvrtak, iako su ga vodili rabini, bilo je multivjersko i multirasno, organizirano i na kojem je sudjelovala koalicija aktivista.

Lilah Saber, Amerikanka Egipćanka i organizatorica prosvjeda, rekla je za TNA, “Bila sam u blizini ove borbe cijeli moj život. Ovdje sam da se borim sa svojom židovskom braćom i sestrama.” Dodala je, “Ponosna sam na koaliciju koju gradimo.”

U blizini na stepenicama muzeja umjetnosti stajao je Ahmet Tekelioglu, izvršni direktor filadelfijskog ogranka Vijeća za američko-islamske odnose. 

Rekao je za TNA da je ponosan na ovaj viševjerski i višegeneracijski pokret koji se okuplja radi njihovog “zajedničkog osjećaja za pravdu i zabrinutost za živote civila.” Rekao je, “Čast mi je biti u ovoj gomili”.

Wise je opisao međuovisnost s različitim zajednicama kao “jednu od najmoćnijih stvari koje možemo učiniti da potkopamo logiku cionizma.”