Home » Američki izbori najveći globalni rizik bez obzira koji kandidat pobijedi
Svijet

Američki izbori najveći globalni rizik bez obzira koji kandidat pobijedi

Foto AFP

Ian Arthur Bremmer, američki politolog, pisac i poduzetnik, osnivač je i predsjednik Eurasia Group.

Vodeća svjetska kompanija za istraživanje i savjetovanje o političkim rizicima rangirala je predsjedničke izbore u SAD-u 2024. kao najveći rizik koji prijeti svijetu u novoj godini. 

Predsjednički izbori u SAD-u 2024. predstavljat će najveći politički rizik za svijet ove godine bez obzira ko pobijedi, rekla je u ponedjeljak Euroazijska grupa.

Godišnja analiza konzultantske organizacije za politički rizik navodi izbore 5. novemra kao test “američke demokracije do stupnja kakav nacija nije doživjela u 150 godina”, pozivajući se na građanski rat u SAD-u od 1861. do 1865. godine.

Rečeno je: “Sjedinjene Države su već najpodijeljenija i najnefunkcionalnija napredna industrijska demokracija na svijetu. Izbori 2024. pogoršat će ovaj problem bez obzira ko pobijedi”, dodajući da je “ishod glasovanja zapravo bacanje novčića (barem za sada), jedina izvjesnost je nastavak štete američkom društvenom tkivu, političkim institucijama i međunarodnom položaju.”

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je trenutačno republikanski favorit, mogao bi ponovno izgubiti od Bidena, što je nekretninskog mogula još jednom natjeralo da optuži goleme prijevare i “potakne široke kampanje zastrašivanja” američkih izbornih dužnosnika i radnika, navodi se u izvješću.

Također, ako Biden bude ponovno izabran za drugi mandat i Trump ode u zatvor zbog jednog od bezbrojnih slučajeva za koje je optužen, SAD bi se mogao suočiti s “političkom krizom bez presedana”, iako je nasilje velikih razmjera malo vjerojatno, rečeno je .

U međuvremenu, Bidenova kampanja predstavila je izbore 2024. kao borbu za spas demokracije protiv Trumpa, čiji su pristaše napali američki Kapitol 6. januara 2021., u nadi da će promijeniti izborne rezultate.

Međutim, ako Biden izgubi od Trumpa 2024., mnogi demokrati također će Trumpa smatrati nelegitimnim, a neki će odbiti potvrditi njegovu pobjedu pozivajući se na ustavnu zabranu da bilo ko, ko je “sudjelovao u pobuni” preuzme dužnost, rekla je Euroazijska grupa.

Također, ako Trump bude ponovno izabran za drugi mandat, očekuje se da će “naoružati” američku vladu da napadne suparnike i slomi neslaganje, dodala je Euroazijska groupa.

Nakon rizika koji predstavljaju izbori u SAD-u, Euroazijska grupa rangirala je izraelsko-palestinski sukob povezan sa SAD-om na Bliskom istoku kao drugi najveći globalni rizik u 2024., s višemjesečnim genocidnim ratom izraelskog režima u Pojasu Gaze “vjerojatno biti samo prva faza u rastućem sukobu.”

Također, Euroazijska grupa navela je posrednički rat Zapada pod vodstvom SAD-a od strane Ukrajine protiv ruskih trupa u Donbasu kao treći najveći rizik u 2024.

Euroazijska skupina zaključila je predviđanjem da će kijevsko vodstvo nastaviti pozivati ​​svoje snage da se bore protiv jačih ruskih trupa na svojim istočnim granicama, vjerojatno suočenog s još jednim političkim i vojnim udarcem Moskve 2024., osobito ako Amerika izabere Trumpa, koji se protivi nastavku sveopće potpore Washingtona Kijevu.