Home » Južnoafrička Republika kaže da je Izrael prekršio Konvenciju UN-a o genocidu
Svijet

Južnoafrička Republika kaže da je Izrael prekršio Konvenciju UN-a o genocidu

Izvor: Beta/AP Photo/Patrick Post

Južnoafrička Republika kaže da je odgovor Izraela na ofenzivu koju je pokrenula palestinska skupina otpora Hamas 7. oktobra prekršio Konvenciju o genocidu, dok Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu održava raspravu protiv Izraela za slučaj “genocida” u Gazi.

Na najvišem sudu UN-a u Haagu u četvrtak je Južnoafrička Republika rekla da je Izrael prekršio Konvenciju UN-a o genocidu nametanjem brutalnog rata u gusto naseljenom Pojasu Gaze više od dva mjeseca, naglašavajući da napad Hamasa ne može opravdati takav vojni upad na opkoljenu palestinsku enklavu.

Krajem prošlog mjeseca, Pretoria je, u  tužbi na 84 stranice  podnesenoj protiv Izraela pred ICJ-om, zatražila od vrhovnog suda da hitno proglasi da je režim u Tel Avivu prekršio svoje odgovornosti prema međunarodnom pravu otkako je pokrenuo rat koji je u toku na siromašnom obalnom dijelu.

Južnoafrička Republika ima detaljne dokaze o brutalnosti počinjenoj u Gazi, čime je afrička nacija prva podnijela tužbu protiv okupacijskog režima pred ICJ-om, apelirajući na sud da prisili režim da “odmah obustavi” svoj rat protiv Gaze.

“Nijedan oružani napad na državni teritorij bez obzira koliko ozbiljan… ne može pružiti opravdanje za ili obraniti kršenje konvencije”, rekao je Ronald Lamola, južnoafrički ministar pravosuđa, tokom svoje uvodne riječi u slučaju pred ICJ-om.

“Izraelski odgovor na napad 7. oktobra prešao je ovu granicu i doveo do kršenja konvencije”, naglasio je, iznoseći južnoafrički slučaj na najvišem sudu.

“Palestinci su iskusili sustavno ugnjetavanje i nasilje posljednjih 76 godina, 6. oktobra 2023. i svaki dan od 7. oktobra 2023. U Pojasu Gaze, barem od 2004., Izrael nastavlja vršiti kontrolu nad zračnim prostorom, teritorijalnim vode, kopneni prijelazi, voda, električna energija i civilna infrastruktura, kao i ključne vladine funkcije”, dodao je Lamola.

Južnoafrička Republika, kada se suočila s takvim dokazima o genocidu u Gazi, čvrsto je odlučila pokrenuti ovaj slučaj u pokušaju da spriječi takve zločine u palestinskoj enklavi kako je sadržano u članku 1. Konvencije, rekao je južnoafrički ministar pravosuđa dalje na sudu.

Nakon Lamole, Adila Hassim, koja je zastupnica koja zastupa slučaj Južne Afrike, uzela je riječ.

“Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio članak 2. konvencije počinivši radnje koje spadaju u definiciju genocida. Radnje pokazuju sustavne obrasce ponašanja iz kojih se može zaključiti o genocidu”, rekla je.

Hassim je dalje kazala da je “prvi genocidni čin masovno ubijanje Palestinaca u Gazi”.

“Izrael je ispaljivao 6000 bombi sedmično. Najmanje 200 puta bačene su  bombe teške 2000 funti (907 kg) u južnoj Gazi, koju je označila sigurnom. Niko nije pošteđen, čak ni novorođenčad. Šefovi UN-a opisali su to kao groblje za djecu”, dodala je.

Ostali predstavnici južnoafričkog naroda jedan za drugim iznosili su slučaj protiv Izraela na najvišem sudu UN-a.

“Izraelski politički čelnici, vojni zapovjednici i osobe na službenim položajima sustavno su i eksplicitno iskazivali svoje genocidne namjere. Te izjave zatim ponavljaju vojnici na terenu u Gazi dok su uključeni u uništavanje Palestinaca i fizičke infrastrukture Gaze,” rekao je južnoafrički advokat Tembeka Ngcukaitobi.

Dok advokati unutar ICJ-a iznose slučaj protiv Izraela, veliki broj propalestinskih prosvjednika okupio se ispred zgrade, zahtijevajući pravdu i brzi kraj brutalnog rata.

Treći predstavnik Južne Afrike u ICJ-u bio je Vusimuzi Madonsela, koji je rekao sudu da je Pretoria istupila “kako bi spriječila genocid i to učinila u ispunjavanju međunarodne obveze koja počiva na Južnoj Africi i svim drugim državama prema konvenciji. ”

“Posljedice nenaznačavanja jasnih i specifičnih privremenih mjera i nepoduzimanja koraka za intervenciju dok Izrael zanemaruje svoje međunarodne obveze pred našim očima bile bi, bojimo se, doista vrlo ozbiljne”, dodao je.

Nakon što su predstavnici Južnoafričke Republike završili svoje argumente, predsjednica ICJ-a Joan Donoghue objavila je da je sjednica prekinuta i da će se sud ponovno sastati sutra kako bi saslušao usmene argumente Izraela.

Budući da se radi o hitnom postupku, najviši sud UN-a mogao bi donijeti odluku za nekoliko sedmica.

Izraelski režim poveo je rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela iznenadnu operaciju Oluja Al-Aqsa protiv okupacijskog entiteta kao odgovor na zločine izraelskog režima nad Palestincima.

Od početka ofenzive koju podupiru SAD, izraelski režim ubio je najmanje 23.210 Palestinaca, većinom žena i djece, i ranio više od 59.167 drugih. Hiljade drugih su također nestale i pretpostavlja se da su mrtvi pod ruševinama.