Home » Američki muslimani ne žele glasati za Bidena zbog njegove podrške ratu u Gazi
Svijet

Američki muslimani ne žele glasati za Bidena zbog njegove podrške ratu u Gazi

Lideri američke muslimanske zajednice osuđuju Bidena kao “genocidnog Joea” zbog njegovog odbijanja da pozove na prekid vatre u Gazi.

Američki muslimanski lideri u nekoliko saveznih država obećali su da će okupiti svoje zajednice protiv kandidature američkog predsjednika Joea Bidena za reizbor na mjesto predsjednika zbog njegove čvrste podrške Izraelu i odbijanja da pozove na prekid vatre u Gazi.

Lideri muslimanske zajednice okupili su se u subotu u Dearbornu, u državi Michigan, kako bi protestirali zbog Bidenovog odbijanja da pozove na prekid vatre u Gazi, ponavljajući da bi predsjednikov stav mogao utjecati na njegovu podršku u ključnim državama na izborima sljedeće godine.

Demokrate u Michiganu upozorile su Bijelu kuću da bi Bidenovo vođenje izraelskog rata u Gazi moglo koštati sadašnjeg predsjednika podrške unutar arapsko-američke zajednice, što bi uticalo na ishod predsjedničkih izbora 2024. godine.

Protivljenje znatnog muslimanskog i arapskog američkog stanovništva moglo bi predstavljati izazov za izglede predsjedničkog izbornog kolegija na predstojećim izborima.

Posmatrači kažu da predsjednik ne može priuštiti da izgubi podršku arapsko-američke zajednice u državama koje su ključne za njegove šanse za reizbor.

Nedavno istraživanje otkrilo je značajan pad Bidenove podrške među arapskim Amerikancima, koja je sa značajne većine u 2020. sada pala na samo 17 posto.