Home » Turska nastavlja izvoz ključne robe u Izrael, uprkos antiizraelskoj retorici
Svijet

Turska nastavlja izvoz ključne robe u Izrael, uprkos antiizraelskoj retorici

Podaci Turskog statističkog instituta (TurkStat) i Skupštine turskih izvoznika (TİM) pokazuju da se izvoz Turske u Izrael nastavlja uprkos rastućoj antiizraelskoj retorici nakon izraelskih napada na palestinsku enklavu Gazu, piše dnevnik Karar.

Napadi Izraela na Gazu koji su u toku izazvali su ljutite proteste i pozive na bojkot izraelskih kompanija i proizraelskih brendova u Turskoj, kao i u drugim dijelovima svijeta.

Ne očekuje se da će odluka Turaka da bojkotiraju proizvode povezane s Izraelom naštetiti izraelskoj ekonomiji sve dok se značajan turski izvoz u Izrael nastavlja nesmanjenom količinom.

Turska je na istom nivou izvoza kao Njemačka, nakon Kine i SAD-a u prodaji Izraelu, nakon što je 2022. prodala čelika i željeza u vrijednosti od 1,192 milijarde dolara, navodi TİM, citirano je u kolumni İbrahima Kahvecija u dnevniku Karar.

“Prema posljednjem šestomjesečnom prosjeku TurkStat-a o vanjskoj trgovini, u Izrael prodajemo robu u vrijednosti od 450 miliona dolara mjesečno. To iznosi 5,4 milijarde dolara godišnje. U stvari, naš izvoz je čak porastao na 7 milijardi dolara posljednjih godina. Prošle godine, od januara do oktobra, u Izrael smo prodali robu u vrijednosti od 5,568 milijardi dolara”, rekao je novinar.

Prema Kahveciju, nedavna odluka turskog parlamenta da više ne prodaje proizvode kompanija za koje je poznato da podržavaju Izrael u kafićima, čajdžinicama i restoranima u parlamentu bila je samo simbolična jer Turska nastavlja svoju stratešku prodaju čelika Izraelu.

Iako se parlament nije osvrnuo ni na jedan konkretan proizvod u svojoj objavi za odluku, Reuters je prošle sedmice izvijestio, pozivajući se na parlamentarni izvor, da su Coca-Cola napitci i Nestle instant kafa jedine marke uklonjene s jelovnika parlamentarnih zastupnika.

„Jeste li čuli za bilo kakva ograničenja prodaje strateške robe, posebno one koja se koristi u pravljenju bombi, Izraelu?“ pitao je novinar čitaoce.

U međuvremenu, novinar Metin Cihan rekao je u seriji objava na platformi X da su od početka sukoba između Izraela i palestinskih boraca otpora čak 253 broda isplovila iz Turske u Izrael, prevozeći teret poput sirove nafte, goriva, željeza i čelika. Cihan je podijelio i listu brodova koji prevoze robu iz Turske u Izrael, ističući da su isporuke još u toku.

Velike količine te robe završe kod izraelskih vojnih snaga koje vode genocidni rat protiv Palestinaca u Gazi, ali i Zapadnoj obali.

Na društvenim mrežama kruže snimci koji pokazuju kako izraelske snage istovaraju pošiljke robe iz Turske.

Nedavno je glasnogovornik jemenskih oružanih snaga Yahya Saree objavio fotografiju turskog predsjednika Erdogana uz komentare da se radi o „najvećem licemjeru i izraelskom savezniku“.