Home » Američki vojnici guše propalestinske proteste na Univerzitetu Texas
Svijet

Američki vojnici guše propalestinske proteste na Univerzitetu Texas

Postrojbe za suzbijanje nereda pozvane su da razbiju propalestinske proteste u kampusu Univerziteta u Teksasu dok se slični skupovi zahuktavaju na svim fakultetima diljem Sjedinjenih Država.

Snimke očevidaca snimljene iz incidenata u srijedu pokazuju kako snage napadaju studente, tjeraju ih na zemlju i pritvaraju ih dok su drugi demontranti skandirali: “Pustite ih.”

Najmanje 10 osoba je privedeno, izvijestio je The Texas Tribune .

Pro-Palestinski akademski aktivizam značajno je porastao diljem SAD-a od početka genocidnog rata izraelskog režima protiv Pojasa Gaze koji podupiru SAD.

Sjedinjene Države režimu pružaju maksimalnu vojnu i obavještajnu potporu od 7. loktobra, kada je potonji započeo rat. Washington je također stavio veto na nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojima se poziva na prekid vatre u brutalnom vojnom napadu u kojem je do sada ubijeno više od 34.100 Palestinaca, većinom žena i djece.

Američki studenti bjesne protiv povezanosti svojih univerziteta sa izraelskim režimom i sveopće potpore Washingtona genocidu.

Prema Reutersu, šatorski protesti su u toku u kampusima od obale do obale, “uključujući Univerzitet Brown u Providenceu, Rhode Island, Univerzitet Michigan u Ann Arboru, Massachusetts Institute of Technology u Cambridgeu i Kalifornijsko državno Univerzitet u Humboldtu.”

U cijelom SAD-u akademici su se također udružili pod zastavom Fakultet i osoblje za pravdu u Palestini (FSJP) u potpori ratom pogođenim Palestincima.

Nedavno je ogranak FSJP-a u Georgiji pozvao Morehouse College u Atlanti koji je pozvao Joea Bidena kao govornika na početku 2024. da povuče svoj poziv kao sredstvo prigovora na predsjednikovu ulogu u omogućavanju izraelskog genocida.