Home » Židovski studenti pobijaju tvrdnje o antisemitizmu na propalestinskim protestima
Svijet

Židovski studenti pobijaju tvrdnje o antisemitizmu na propalestinskim protestima

Katie McTiernan/Agencija Anadolu

Židovski studenti odbacili su optužbe proizraelskih članova američkog Kongresa i fakultetskih službenika da su protesti koji pozivaju njihove institucije da prekinu veze s firmama povezanim s Izraelom zbog rata u Gazi bili “antisemitski”.

Država New York, njezina općina i članovi američkog Kongresa tvrdili su u nedavnim izjavama da su propalestinski protesti u kampusu Univerziteta Columbia u New Yorku “pokazali antisemitsko ponašanje”.

Jučer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu propalestinske protestee na Columbiji i drugim američkim univerzitetima nazvao “antisemitskom ruljom” koja preuzima “vodeće univerzitete”.

Dok je predsjedavajući Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson posjetio Univerzitet Columbia i demontrante nazvao “antisemitskim … agitatorima protiv zakona”.

Oko 26 članova Kongresa poslalo je pismo državnom odvjetniku Merricku Garlandu pozivajući ga da “povrati red na univerzitetimaa koja su zapravo zatvorena od strane antisemitskih bandi usmjerenih na židovske studente”.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams također je rekao u izjavi da je “užasnut i zgrožen antisemitizmom” demonstriranim na protestima Univerziteta Columbia.

Međutim, židovski studenti koji su sudjelovali u protestima, koje su uglavnom organizirale propalestinske židovske skupine, kategorički su odbacili optužbe za antisemitizam.

Židovski studenti nosili su majice s natpisom: “Mi smo Židovi koji kažu prestani pucati” u Gazi i čak su održali židovske rituale Pesaha kako bi potvrdili svoj identitet Židova koji se protive izraelskoj politici prema Palestincima.

Na Univerzitetu Bell stotine studenata okupilo se na glavnom trgu univerziteta i sjedilo oko nacrtanog papira koji simbolizira tradicionalni “Seder banket”.

Studenti su podigli transparente s natpisima “Ispraznite seder tanjure, prestanite izgladnjivati ​​Gazu” i “Još jedan Židov za slobodnu Palestinu”.