Home » Bangladeš: Požar u izbjegličkom kampu ostavio 1.200 Rohingya bez krova nad glavom
Svijet

Bangladeš: Požar u izbjegličkom kampu ostavio 1.200 Rohingya bez krova nad glavom

Veliki požar u subotu zapalio je stotine skloništa, prodavnica i drugih objekata u izbegličkim kampovima na jugoistočnoj obali Bangladeša, ostavljajući 1.200 Rohingya bez skloništa, dok su tri osobe povrijeđene, prenosi Anadolu.

Požar je nastao u Rohingya kampu br. 13 u Ukhiya u Cox's Bazaru.

Vatrogasci su požar stavili pod kontrolu i potpuno ga ugasili, potvrdio je za Anadolu zamjenik pomoćnika direktora vatrogasne službe Cox's Bazara Atish Chakma.

Sumnjalo se da je požar podmetnut u radnji u kampu, rekao je komesar za pomoć izbjeglicama i repatrijaciju Bangladeša Mohammed Mizanur Rahman.

“Postoji veliki broj frakcija među Rohingyama u kampovima, koji se bave uspostavljanjem vlasti i oni su već ranije bili umiješani u takve zločine. Nadalje, prenatrpanost i izgrađeni dijelovi skloništa mogli bi pomoći da se vatra brzo proširi”, dodao je.

U požaru je izgorjelo ukupno 175 skloništa, 40 trgovina, jedan centar za učenje i jedna islamska škola, dok je demontirano ili oštećeno 50 skloništa, 30 toaleta i 15 kabina za kupanje, saopštila je kancelarija za izbjeglice u jugoistočnom Cox's Bazaru.

Pokrenuta je istraga o uzroku požara.