Home » Dva palestinska bolničara ubijena su u izraelskom ‘namjernom’ napadu na vozilo hitne pomoći u Rafi
Svijet

Dva palestinska bolničara ubijena su u izraelskom ‘namjernom’ napadu na vozilo hitne pomoći u Rafi

Bolničari Palestinskog Crvenog polumjeseca (PRCS) Haitham Tubasi i Suhail Hassouna ubijeni su u izraelskom napadu na njihovo vozilo hitne pomoći zapadno od Rafe, u južnom Pojasu Gaze, 29. maja 2024.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) kaže da su dva njegova zaposlenika ubijena u “namjernom” zračnom napadu Izraela na vozilo hitne pomoći u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

U priopćenju objavljenom u srijedu, PRCS je rekao da su bolničari Haitham Tubasi i Suhail Hassouna ubijeni dok su bili na dužnosti nakon što su izraelske snage “namjerno bombardirale” njihovo vozilo hitne pomoći u području Tal al-Sultan, zapadno od Rafaha.

Dodaje se da je vozilo hitne pomoći imalo međunarodno zaštićeni znak Crvenog polumjeseca.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da je hitna pomoć na putu izvući tijela i ranjene ljude.

Također je osudio napad kao “gnusni zločin”, rekavši da je potvrdio “namjeru” izraelske vojske da uništi zdravstveni sustav u Gazi.

Ubistvo u srijedu povećava broj članova osoblja PRCS-a koji su ubijeni od početka izraelskog genocidnog rata protiv Gaze na 19.

Izrael je započeo svoj krvavi napad na Gazu 7. oktobra nakon što je pokret otpora Hamas izveo svoju povijesnu operaciju protiv uzurpatorskog entiteta u znak odmazde za pojačane zločine režima nad palestinskim narodom.

Do sada je režim u Tel Avivu ubio najmanje 36.171 Palestinca, većinom žena i djece, a ranio 81.420 drugih.

U onome što se smatra očiglednim ratnim zločinom, okupacijski režim je namjerno gađao jasno označena ambulantna vozila kao i zdravstvene ustanove diljem opkoljenog Pojasa Gaze.