Home » Belgijski univerzitet Ghent prekida akademske odnose sa svim izraelskim univerzitetima
Svijet

Belgijski univerzitet Ghent prekida akademske odnose sa svim izraelskim univerzitetima

Foto Reuters

Jedno od glavnih sveučilišta u Belgiji prekinulo je odnose sa svim izraelskim sveučilištima i istraživačkim institucijama za koje kaže da više nisu u skladu s njegovom politikom ljudskih prava.

Univerzitet u Ghentu (UGent) navodi u izjavi da je istraga javnog istraživačkog centra ukazala na zabrinutost u vezi sa vezama između izraelskih akademskih institucija i izraelske administracije, vojske ili sigurnosnih službi.

UGent je imao 18 stalnih partnerstava s izraelskim akademskim institucijama, dodaje se

Istraga se također pozvala na nedavnu presudu Svjetskog suda kojom je Izraelu naloženo da zaustavi svoju ofenzivu u gradu Rafah na jugu Gaze i povuče se s opkoljenog teritorija, u slučaju koji je pokrenula Južnoafrička Republika tvrdeći da Izrael provodi genocid u uskom pojasu.

Do ovog razvoja dolazi dvije sedmice nakon što je UGent u izjavi objavio da prekida veze s tri izraelske obrazovne i istraživačke institucije.

Rektor fakulteta, Rik Van de Walle, rekao je da se prekidaju veze s Holon Institutom za tehnologiju, MIGAL Galilee Research Institute i Volcani Centrom, koji provodi poljoprivredna istraživanja.

“Trenutačno procjenjujemo ova tri partnera kao (vrlo) problematična prema testu ljudskih prava Univerziteta Ghent, za razliku od pozitivne ocjene koju smo ovim partnerima dali na početku naše saradnje”, rekao je Van de Walle.

Partnerstva s MIGAL Galilee Research Institute i Volcani Centrom “više nisu bila poželjna” zbog njihove povezanosti s izraelskim ministarstvima, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Gentu, a saradnja s Holon institutom “bila je problematična” jer je pružao materijalnu potporu vojsci za akcije u Gazi.

Glasnogovornik univerziteta rekao je da će ovaj potez utjecati na četiri projekta.

Propalestinski demonstranti u Gentu protestiraju i zauzimaju dijelove fakultetskog kampusa od početka maja protestirajući protiv vojnog napada izraelskog režima na Gazu u kojem je dosad ubijeno gotovo 36.400 Palestinaca.

Demonstranti su belgijskom televizijskom kanalu VRT rekli da pozdravljaju odluku, ali žele da se ona proširi na šest neakademskih izraelskih institucija s kojima UGent trenutno surađuje.

Ranije ove sedmice, druga dva belgijska univerziteta najavila su promjene u partnerstvu s izraelskim institucijama.

Univerzitet u Antwerpenu priopćilo je da će nastaviti svoje tekuće istraživačke projekte s izraelskim obrazovnim institucijama, ali će nove projekte staviti na čekanje.

Univerzitet Libre de Bruxelles najavio je da više neće pokretati projekte s izraelskim partnerima.