Home » Još jedan je palestinski novinar ubijen u Gazi, broj mrtvih popeo se na 148 od 7. oktobraa
Svijet

Još jedan je palestinski novinar ubijen u Gazi, broj mrtvih popeo se na 148 od 7. oktobraa

Fotografija putem društvenih medija

Vladin ured za medije u pojasu Gaze priopćio je da je još jedan palestinski novinar ubijen u izraelskom zračnom napadu, dok izraelska vojska napreduje sa svojim krvavim kopnenim i zračnim ofenzivama protiv opkoljenog obalnog područja.

Ola al-Dahdouh, novinarka i voditeljica lokalne radijske postaje Watan, izgubila je život u napadu na njezinu porodičnu kuću u ulici al-Jalaa u središtu grada Gaze u petak kasno navečer.

Prethodno je radila za druge radio postaje i medijske ustanove.

Njezinom smrću broj novinara ubijenih u izraelskom napadu na Pojas Gaze porastao je na 148 od 7. oktobra 2023. godine.

Novinari koji rade na palestinskom području suočeni su s povećanim opasnostima dok izvještavaju o sukobu usred izraelskih kopnenih i zračnih napada, prekinutih komunikacija, nestašica opskrbe i nestanaka struje.

Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog “iznimno velikog broja novinara i medijskih službenika koji su ubijeni, napadnuti, ozlijeđeni i zatočeni” posljednjih mjeseci.

“Odajemo posebno priznanje hrabrosti i otpornosti novinara i medijskih službenika u Gazi koji i dalje stavljaju vlastite živote na kocku svaki dan tokom obavljanja dužnosti, dok također podnose ogromne poteškoće i tragične gubitke kolega, prijatelja i porodice u jedan od najkrvavijih, najnemilosrdnijih sukoba našeg vremena”, rekli su stručnjaci UN-a u priopćenju.

Izrael je pokrenuo rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što su palestinske grupe otpora izvele iznenadnu operaciju odmazde na okupiranim područjima.

Paralelno s ratom, režim je provodio gotovo potpunu opsadu obalnog teritorija, što je dotok hrane, lijekova, struje i vode na palestinski teritorij se smanjilo.

Do sada je tokom vojnog napada režim ubio najmanje 36.379 stanovnika Gaze, većinom žena, djece i adolescenata. Još 82.407 Palestinaca također je zadobilo ozljede.