Home » Belize – još jedna država koja se pridružila diplomatskom bojkotu Izraela
Svijet

Belize – još jedna država koja se pridružila diplomatskom bojkotu Izraela

Belize, država na sjeveroistočnoj obali Centralne Amerike, pridružila se zemljama koje su obustavile diplomatske odnose s izraelskim režimom zbog zločina u Pojasu Gaze.

Belize je opozvao svoj sporazum o akreditaciji imenovanog ambasadora izraelskog entiteta u Belizeu i obustavio aktivnosti počasnog konzulata Izraela u Belizeu, navodi se u saopštenju vlade te države, objavljenom na službenoj web stranici, citira Tass.

“Apelirali smo na Izrael da provede momentalni prekid vatre i da omogući nesmetan pristup humanitarnim zalihama u Gazi. Uprkos našim zahtjevima, Izrael nije zaustavio kršenje međunarodnih humanitarnih zakona niti je dozvolio humanitarnim radnicima da ublaže patnje miliona stanovnika Gaze”, navodi se u saopštenju.

“Vlada Belizea odlučila je da povuče svoj Ugovor o akreditaciji nj.e. Einat Kranz-Neiger (Izrael) imenovanog ambasadora u Belizeu”, navodi se u saopštenju. “Sve aktivnosti koje sprovodi Počasni konzulat Izraela u Belizeu i imenovanje počasnog konzula su suspendovani.”

“Belize obnavlja svoj poziv na hitan prekid vatre u Gazi, nesmetan pristup humanitarnim zalihama u Gazi i oslobađanje svih talaca”, navodi se u saopštenju.

Odluka Belizea uslijedila je nakon sličnih poteza nekoliko drugih latinoameričkih država. Bolivija je prekinula odnose sa Izraelom 1. novembra, dok su Kolumbija, Čile i Honduras opozvali svoje ambasadore.

Razdori su se također produbili između Tel Aviva i nekoliko bliskoistočnih i afričkih država. Turska, Bahrein, Jordan, Čad i Južna Afrika povukle su svoje visoke diplomate otkako je izbio rat.  Islamska Republika Iran, koja nikada nije priznala Izrael niti uspostavila ikakav vid odnosa s tim režimom, pozvala je sve muslimanske zemlje da bojkotuju političke i ekonomske odnose s izraelskim režimom.