Home » Bošnjačko-američka asocijacija uputila pismo Guterresu: Vaš glas je doprinos ozdravljenju našeg naroda
BiH

Bošnjačko-američka asocijacija uputila pismo Guterresu: Vaš glas je doprinos ozdravljenju našeg naroda

Antonio_Guterres

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija uputila je otvoreno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterresu te ambasadorima država članica UN-a u kojem su ih pozvali na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– Zauzmite se za istinu i pravdu i proglasite 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Taj dan će poslužiti i kao podsjetnik da se takvi zločini nikad više ne ponove u svijetu – navodi se u pismu.

Ističu da su neki od članova asocijacije preživjele žrtve genocida, silovanja, prisilnog zatvaranja, zlostavljanja i ostalih trauma od kojih se oporavljaju čak i nakon skoro tri decenije.

Podsjećaju da “mir” koji je nastupio nakon agresije nije bio lak onima koji su se vratili u razorene domove u entitetu Republika Srpska te da se i danas nalaze pod stalnim prijetnjama, ponižavanjima, uskraćivanjima osnovnih građanskih prava i, što je najstrašnije, stalnim poricanjem genocida u Srebrenici.

– Ta poricanje se nastavljaju uprkos činjenici da su politički i vojni lideri Radovan Karadžić i Ratko Mladić, osuđeni za genocid pred Međunarodnim sudom pravde koji je osnovao UN – istakli su u pismu.

Ističu da je poricanje genocida sistematski orkestrirano i implementirano od Vlade Srbije, “koja kontinuirano negira sve relevantne presude za genocid i besramno veliča ratne zločine, slaveći ih kao heroje kroz medije”.

– Do danas, Vlada Srbije nastavlja da pruža utočište ratnim zločincima, pojedincima osuđenim ili optuženim za ratne zločine. Poricanje genocida nastavlja se i danas, upravo ovdje u New Yorku. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje obilazi misije pri UN-u i prijeti eskalacijama u regionu ukoliko se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici – navodi se u pismu.

Dodaju kako čelnici Srbije i bh. entiteta RS, umjesto da javno priznaju genocid i usmjere napore da se usvoji Rezolucija u cilju unapređenja mira i pomirenja, i dalje glasno negiraju genocid te govorom mržnje prijete ponavljanjem genocida.

– Sve one koji glasaju za Rezoluciju smatrat ćemo našim iskrenim prijateljima, ali i prijateljima čovječanstva i svega za čim se zalaže plemenito ime Ujedinjenih naroda. Ako su u julu 1995. godine tragični neuspjesi u sigurnoj zoni UN-a rezultirali genocidom nad više od osam hiljada Bošnjaka, barem danas, vaš glas za usvajanje Rezolucije o obilježavanju genocida u Srebrenici dat će dostojanstvo onima kojima je to uskraćeno. Vaš glas je doprinos ozdravljenju našeg naroda – naglašeno je u pismu.

Ako se neko odluči da glasa protiv usvajanja Rezolucije, zaključeno je u pismu, treba dobro da razmisli ima li smisla da ikada u budućnosti posjeti Memorijalni centar u Srebrenici, jer bi to bilo previše licemjerno.