Home » Broj mrtvih u izraelskom napadu mogao bi premašiti 186.000, upozorava Lancet
Svijet

Broj mrtvih u izraelskom napadu mogao bi premašiti 186.000, upozorava Lancet

Foto AFP

Vodeći opći medicinski časopis procijenio je da bi broj poginulih u izraelskom genocidnom ratu u Pojasu Gaze mogao biti 186.000 ili čak više, što znači 7,9 posto ukupnog stanovništva na palestinskoj teritoriji.

U izvještaju objavljenom u petak, The Lancet navodi da ta brojka uključuje i direktne i indirektne smrti od izraelskog napada i one koji su još uvijek zakopani pod ruševinama u opkoljenoj Gazi.

Časopis je dodao da je primijenio konzervativnu procjenu od četiri indirektne smrti po jednoj direktnoj smrti koju je prijavilo Ministarstvo zdravlja Gaze.

“Nije nevjerovatno procijeniti da bi se trenutnom sukobu u Gazi moglo pripisati do 186.000 ili čak više smrtnih slučajeva”, navodi se.

Izrael je pokrenuo brutalnu ofanzivu na Gazu 7. oktobra nakon što je palestinska grupa otpora Hamas izvela svoju historijsku operaciju protiv okupacionog entiteta u znak odmazde za pojačane zločine režima nad palestinskim narodom.

Prema Ministarstvu zdravlja Gaze, režim u Tel Avivu je do sada u Gazi ubio najmanje 38.514 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Lancet navodi sljedeće: “Očekuje se da će ukupan broj poginulih biti veliki s obzirom na intenzitet ovog sukoba, uništenu zdravstvenu infrastrukturu, ozbiljne nestašice hrane, vode i skloništa, nemogućnost bijega stanovništva na sigurna mjesta i gubitak sredstava UNRWA, jedne od rijetkih humanitarnih organizacija koje su još uvijek aktivne u Pojasu Gaze.”

Također je pozvao na hitan i hitan prekid vatre u Gazi, praćen mjerama koje će omogućiti distribuciju medicinskih potrepština, hrane, čiste vode i drugih resursa za osnovne ljudske potrebe.