Home » U Francuskoj su izbili nasilni sukobi nakon pobjede ljevičara na izborima
Svijet

U Francuskoj su izbili nasilni sukobi nakon pobjede ljevičara na izborima

Neredi u Francuskoj. Izvor: CNN.

Nasilje je izbilo u Francuskoj nakon što je ljevičarska koalicija osvojila najviše mjesta na parlamentarnim izborima u zemlji, pobijedivši toliko očekivani ultradesničarski val, kao i centrističku alijansu predsjednika Emmanuela Macrona.

Snimke prikazuju maskirane prosvjednike kako trče ulicama Francuske, pale baklje i izazivaju nerede, dok su deseci hiljada interventne policije raspoređeni diljem zemlje.

Incidenti su se dogodili nakon što je iznenađujuća izlazna anketa u nedjelju predvidjela da ljevičarski savez Nove narodne fronte (NFP) vodi na prijevremenim izborima, osvojivši 182 mjesta.

Macronov centristički savez Ensemble bio je drugi, osiguravši 163 mjesta, dok su krajnje desni Nacionalni skup i njegovi saveznici pali na treće mjesto, osvojivši 143 mjesta unatoč dobrim rezultatima u prvom krugu glasovanja.

Iznenađujući rezultati srušili su nadu Nacionalnog okupljanja da formira prvu krajnje desnu vladu u zemlji od Drugog svjetskog rata.

Lider francuske ljevice Jean-Luc Melenchon nazvao je projekcije “velikim olakšanjem za većinu ljudi u našoj zemlji”.

Nakon poraza Macronovog tabora, premijer Gabriel Attal najavio je svoju ostavku, ali je rekao da će “ostati koliko god bude potrebno” jer će Pariz kasnije ovog mjeseca biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine.

Francuska je sada u političkom limbu, suočavajući se s nestalnim parlamentom jer nijedna stranka ili savez nije osvojio većinu mjesta.

Macronov ured priopćio je da će nepopularni predsjednik “pričekati da se nova Nacionalna skupština organizira” prije donošenja bilo kakve odluke.

Morat će sklopiti saveze kako bi vodio parlament.

Prijevremene izbore raspisao je Macron nakon što je krajnja desnica ostvarila velike uspjehe na europskim izborima.