Home » Cijene benzina i dizela u Velikoj Britaniji skaču dok bjesne propalestinske jemenske operacije u Crvenom moru
Uncategorized

Cijene benzina i dizela u Velikoj Britaniji skaču dok bjesne propalestinske jemenske operacije u Crvenom moru

PA

Britanci osjećaju udarce zbog potpore britanske vlade Izraelu i propalestinskih odmazdi jemenskih snaga u Crvenom moru.   

Cijena benzina i dizela skočila je diljem Ujedinjenog Kraljevstva nakon osvetničkih napada jemenskih oružanih snaga na američke i britanske brodove, kao i na izraelske brodove u Crvenom moru u znak potpore Palestincima u opkoljenom Pojasu Gaze.

Britanski mediji navode da je benzin poskupio za 3,2 pa litre, a dizel za 4 penija po litri jer su tankeri s gorivom tokom proteklih sedmica bili prisiljeni izbjegavati Sueski kanal i umjesto toga obilaziti južnoafrički Rt dobre nade zbog povećanih napetosti u strateškom Crvenom moru i Arapskom moru.

U tri sedmice do 18. februara benzin je porastao za 3,2 penija na 143,4 pa litre, dok je dizel porastao za 4 penija na 152 penija, prema Kraljevskom automobilskom klubu (RAC), koji je rekao da je to “zabrinjavajuće” za vozače.

U izvješćima se navodi da je financijski pritisak na britanske vozače benzinskih automobila popuštao tokom posljednja tri mjeseca, jer je sredinom januara cijena ponovno pala sa 157 penija na ispod 140 penija.

Dok je cijena dizela pala za 15 penija, sa 163 penija početkom listopada na malo ispod 148 penija krajem siječnja, bio je jeftiniji veći dio prošlog ljeta.

“Vijesti da su cijene goriva dosegle dno i sada ponovno rastu loša je vijest za vozače, a vjerojatno i za ekonomiju i buduće stope inflacije”, rekao je Simon Williams, glasnogovornik RAC-a za gorivo.

“Iako ne očekujemo da će cijene dramatično porasti, čini se da nafta raste, što u nedostatku jače funte znači da veleprodajno gorivo košta više za trgovce na malo. Rezultat su više cijene na crpkama i više trošak za svakodnevnog vozača.”

RAC je ukazao na nedavne napade jemenskih snaga na Crvenom moru i zatvaranje britanskih rafinerija zbog održavanja kao razloge za poskupljenje goriva.

Jemenske oružane snage od novembra gađaju izraelske brodove i one koji idu prema izraelskim lukama u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Prema jemenskoj televizijskoj mreži al-Masirah, jemenske oružane snage su od 19. novembra 2023. izvele 30 pomorskih operacija, gađajući 32 broda, uključujući tri broda u vlasništvu izraelskog režima, 13 američkih brodova, 6 britanskih brodova i 10 brodova koji su išli u izraelske luke.

Izrael je ubio više od 29.000 ljudi, većinom žena i djece, i ranio oko 70.000 drugih u Gazi otkako je režim pokrenuo svoj napad uz podršku SAD-a 7. oktobra 2023. godine.

Ibrahim Mohammad al-Deilami, jemenski veleposlanik u Iranu, rekao je u nedjelju da će jemenske oružane snage napasti sve američke i britanske mete “unutar dometa” kao odgovor na njihove nedavne akte agresije na jemenski teritorij.

Propalestinske jemenske operacije potaknule su neke brodarske firme da zaobiđu južnu Afriku kako bi izbjegle Crveno more, koje inače nosi oko 12 posto globalne pomorske trgovine.

Jemenska vojska kaže da su na meti samo izraelski, američki i britanski brodovi, tvrdeći da druge zemlje mogu biti sigurne u sigurnost svojih tereta.