Home » Američka kongresnica naziva izraelski rat protiv Gaze ‘genocidom koji se razvija’, zahtijeva od Bidena da zaustavi prodaju oružja
Uncategorized

Američka kongresnica naziva izraelski rat protiv Gaze ‘genocidom koji se razvija’, zahtijeva od Bidena da zaustavi prodaju oružja

Getty

Američka kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez nazvala je izraelski rat protiv Gaze  “genocidom koji se razvija” u strastvenom govoru u petak, zahtijevajući da administracija Joea Bidena odmah zaustavi prodaju oružja Izraelu.

Progresivna zastupnica iz New Yorka govorila je u Zastupničkom domu gdje je osudila izraelsku blokadu Gaze, za koju UN kaže da je palestinsku enklavu gurnula prema gladi.

“Ovo je masovno izgladnjivanje ljudi, osmišljeno i orkestrirano nakon ubojstva još 30.000 od kojih su 70 posto  ubijene žene i djeca. Jedva da je ostala i jedna bolnica. I veći dio ovoga postignuto, američkim resursima i oružjem,” rekla je Ocasio-Cortez.

“Ako želite znati kako izgleda genocid koji se odvija, otvorite oči. Izgleda kao prisilna glad 1,1 milijuna nevinih. Izgleda kao da hiljade djece jedu travu dok se njihova tijela konzumiraju, dok se kamioni hrane usporavaju i zaustavljaju samo miljama daleko.”

Ocasio-Cortez je vodeći član ljevice Demokratske stranke u Kongresu. Njezin govor označava prvi put da se izraelski rat protiv Gaze naziva genocidom.

Prošlog mjeseca, tokom intervjua za Meet the Press na NBC-u , kongresnica  je oklijevala koristiti izraz genocid za izraelski rat protiv Gaze, iako je branila korištenje tog izraza od strane drugih u njezinoj stranci, uključujući njezinu blisku prijateljicu i saveznicu Rashidu Tlaib.

Bidenova administracija niječe da Izrael provodi sustavne i namjerne zločine u Gazi i odbacila je tužbu Južnoafričke Republike za genocid pred Međunarodnim sudom pravde protiv Izraela kao “neutemeljenu”, unatoč odluci suda da je vjerojatno počinio genocid.

Ocasio-Cortez je rekla da se SAD više ne može skrivati ​​iza svog savezništva s Izraelom i zatražila da Biden prekine isporuku oružja.

“Sada je vrijeme da se prisili na poštivanje zakona SAD-a i standarda čovječnosti, te ispuni naše obveze prema američkom narodu da obustavi prijenos američkog oružja izraelskoj vladi kako bi se zaustavila i spriječila daljnja grozota”, rekla je.

SAD je glavni dobavljač oružja za Izrael. Godišnje daje 3,8 milijardi dolara, a Bidenova administracija pokušava progurati dodatnih 14 milijardi dolara kroz Kongres usred rata u Gazi.