Home » Djeca živa spaljena’: Broj mrtvih u izraelskom napadu na sigurnu zonu Rafah popeo se na 50 ljudi
Svijet

Djeca živa spaljena’: Broj mrtvih u izraelskom napadu na sigurnu zonu Rafah popeo se na 50 ljudi

Broj poginulih u zračnim napadima izraelskog režima na označenu sigurnu zonu za raseljene osobe u gradu Rafah na jugu Pojasa Gaze popeo se na najmanje 50 ljudi.

ActionAid UK, britanski ogranak međunarodne humanitarne organizacije, izvijestio je u nedjelju o smrtnim slučajevima.

Ranije tog dana, izraelski ratni avioni ispalili su osam projektila prema improviziranim skloništima u kojima su smještene interno raseljene osobe na sjeverozapadu grada.

“Ova su skloništa trebala biti sigurna utočišta za nedužne civile, no ipak su postala mete brutalnog nasilja”, priopćila je organizacija.

“Djeca, žene i muškarci spaljeni su živi pod svojim šatorima i skloništima”, navedeno je, upozoravajući da bi broj smrtnih slučajeva mogao rasti.

Reagirajući na masakr, palestinski pokret otpora Hamas nazvao ga je “nečuvenom uvredom” nedavnoj presudi Međunarodnog suda pravde, koji je naredio izraelskom režimu da “odmah” zaustavi svoju ofenzivu na Rafah.

Pokret je pozvao sve strane, posebno Egipat, da izvrše pritisak na režim da prekine okupaciju gradskog prijelaza Rafah, koji graniči sa zemljom i služi kao glavna ulazna tačka za vitalne opskrbe u Gazu.

Hamas je također pozvao međunarodnu zajednicu, Ujedinjene narode i sve zainteresirane strane da daju potporu palestinskom narodu suočenom s izraelskim masakrom, koji nastoji dovesti do masovnog egzodusa palestinskog naroda i uništiti njihovu nacionalnu stvar za proteklih sedam mjeseci.

Mislilo se na genocidni rat koji je režim vodio protiv Gaze od oktobra danas kao odgovor na operaciju odmazde pokreta otpora na tom teritoriju.

Rat je dosad u Gazi odnio živote oko 36.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Hamas je pozvao muslimanske i arapske narode u svijetu da pojačaju svoje antiizraelske aktivnosti suočene s genocidom.

UN: Izrael se mora suočiti sa sankcijama

Francesca Albanese, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za ljudska prava na okupiranim palestinskim područjima, u međuvremenu je reagirala na “užas” koji je stvorio izraelski režim u Rafi, pozivajući na pritisak na Tel Aviv.

“Genocid u Gazi neće lako završiti bez vanjskog pritiska: Izrael se mora suočiti sa sankcijama, pravdom, obustavom sporazuma, trgovinom, partnerstvom i ulaganjima, kao i sudjelovanjem u međunarodnim forumima.”

Balakrishnan Rajagopal, posebni izvjestitelj svjetskog tijela za pravo na odgovarajuće stanovanje, također je osudio krvoproliće, rekavši: “Napadati žene i djecu dok se skrivaju u svojim skloništima u Rafi je monstruozan zločin.” 

“Potrebna nam je usklađena globalna akcija da sada zaustavimo akcije Izraela”, dodao je.

Nakon izraelskog masakra u Rafi uslijedila su i masovna protestna okupljanja diljem Zapadne obale, uključujući grad Ramallah i mjesto Anabta, koje se nalazi istočno od grada Tulkarma u sjevernom dijelu okupiranog teritorija.

Emiratska bolnica u Rafi također je osudila izraelske napade na Rafu kao “gnusan masakr”.

Slične demonstracije izbile su i drugdje diljem regije, uključujući palestinski izbjeglički kamp Baqa'a u Jordanu i ispred izraelskog konzulata u Istanbulu.

U Iraku su bijesni ljudi upali u poslovnicu KFC-a u glavnom gradu Bagdadu, nanijevši štetu restoranu u znak protesta protiv stalne podrške Sjedinjenih Država ratu izraelskog režima protiv Gaze.