Home » Više od 50 stručnjaka UN-a traži sankcije i embargo na oružje Izraelu zbog pokolja u Rafi
Svijet

Više od 50 stručnjaka UN-a traži sankcije i embargo na oružje Izraelu zbog pokolja u Rafi

Foto Reuters

Više od 50 stručnjaka iz Ujedinjenih naroda pozvalo je na “odlučnu međunarodnu akciju” za nametanje sankcija i embarga na oružje Izraelu zbog ubistava na desetine Palestinaca  u improviziranom šatorskom kampu u Rafi.  

Izraelski režim je u nedjelju navečer izveo smrtonosni napad na šatorsko naselje namijenjeno raseljenim civilima u Tel al-Sultanu sjeverno od Rafaha u opkoljenom Pojasu Gaze, što je dovelo do golemog pakla, odnijevši  oko 50 života Palestinaca, mnogi od njih žene i djecu, i ranivši više od 250 drugih.

Pokolj je izazvao globalne osude i pozive na provedbu naloga Svjetskog suda da se zaustavi izraelska brutalna agresija na Gazu.

Vviše od 50 stručnjaka UN-a oštro je osudilo napad na improvizirani kamp, ​​ističući: “Ovi barbarski napadi su flagrantno kršenje međunarodnog prava. Oni su također napad na ljudsku pristojnost i našu kolektivnu ljudskost.”

“Iz Rafe su se pojavile mučne slike razaranja, raseljavanja i smrti, uključujući rastrganu djecu i žive spaljene ljude. Izvještaji koji su se pojavili s terena pokazuju da su udari bili neselektivni i nerazmjerni, sa ljudima zarobljenim u zapaljenim plastičnim šatorima, što je dovelo do užasnog broja žrtava”, dodala je skupina.

Stručnjaci su rekli da takvi “barbarski” napadi na civile flagrantno krše ratne zakone, kritizirajući međunarodnu zajednicu zbog neuspjeha da zaustavi izraelski ratni stroj na palestinskom teritoriju. Ovi napadi “također su napad na ljudsku pristojnost i našu kolektivnu ljudskost”, naglasili su.

“Dotok oružja u Izrael mora odmah prestati. Sasvim je jasno da se to oružje koristi za brutalno ubijanje i sakaćenje palestinskih civila”, zahtijevaju stručnjaci UN-a.

“Agonija ljudi u Gazi mora završiti sada”, naglasili su.

Izrael je pokrenuo barbarsku kampanju u Gazi 7. oktobra nakon što su palestinske grupe otpora izvele iznenadnu operaciju odmazde na okupiranim teritorijima.

Paralelno s ratom, režim je provodio gotovo potpunu opsadu obalnog teritorija, što je dotok hrane, lijekova, struje i vode na palestinski teritorij smanjilo.

Izrael je ubio preko 36.000 ljudi, većinom žena, djece i adolescenata u Gazi od tog dana u oktobru.