Home » Francuska policija pozvana je da razbije propalestinske studentske demonstracije na američki način
Svijet

Francuska policija pozvana je da razbije propalestinske studentske demonstracije na američki način

Fotografija Getty Images

Vlasti prestižnog univerziteta u Parizu pozvale su policiju kako bi prekinuli okupaciju dijela kampusa od strane propalestinskih studenata, što je metoda protesta koja je u toku na desecima američkih univerziteta.

Policija se suočila s demonstrantima, kojih je bilo oko 60, a koji su u srijedu zauzeli kampus Saint Thomas univerziteta Sciences Po u četvrti Saint Germain des Pres francuske prijestolnice.

Demonstranti su zahtijevali da univerzitet “prekine svoje veze sa univerzitetima i firmama koje su suučesnici u [izraelskom] genocidu u Gazi” i “okonča represiju propalestinskih glasova na kampusu”.

Bez straha od vlasti, u četvrtak se ponovno okupilo čak 150 studenata.

“Direktor je prešao crvenu liniju odlučivši poslati policiju”, rekla je Ines Fontenelle, članica Studentskog zbora pri Sciences Po.

Glasnogovornica sindikata Eleonore Schmitt također je rekla da će se studenti nastaviti mobilizirati “unatoč represiji”.

Do razvoja događaja došlo je usred genocidnog rata izraelskog režima u Pojasu Gaze od 7. oktobra do danas.

Više od 34.300 Palestinaca ubijeno je, a preko 77.200 drugih ranjeno u ratu koji je režim započeo nakon operacije odmazde pokreta otpora na palestinskom teritoriju.

Brutalni vojni napad uživa bezrezervnu vojnu i političku podršku od strane zapadnih saveznika izraelskog režima, uključujući Sjedinjene Države i Francusku.

Pariški studentski protest došao je usred šatorskih prosvjeda u kampusima od obale do obale diljem Sjedinjenih Država, uključujući Univerzitet Columbia, Univerzitet Yale, Univerzitet Brown u Providenceu, Rhode Island, Univerzitet Michigan u Ann Arboru, Massachusetts Institute of Technology u Cambridgeu, i Kalifornijsko državni univerzitet u Humboldtu.

Američki studenti na sličan način traže od svojih univerziteta da prekinu veze s izraelskim režimom, istovremeno vršeći pritisak na Washington da odustane od potpore ratu.