Home » Glasnogovornica State Departmenta dala ostavku zbog rata u Gazi
Svijet

Glasnogovornica State Departmenta dala ostavku zbog rata u Gazi

Hala Rharrit, portparolka američkog State Departmenta za arapski jezik, najavila je ostavku u znak protesta zbog politike Washingtona prema ratu u Gazi, a ovo je barem treća ostavka ovog ministarstva zbog istog problema.

Glasnogovornica američkog State Departmenta na arapskom jeziku dala je ostavku zbog politike Washingtona u Gazi. Ostavka Hale Rharrit stupila je na snagu u srijedu, prema njenoj stranici sa biografijom američkog State Departmenta.
Također je bila zamjenica direktora Dubai Regional Media Huba.
Hala je napisala na platformi društvene mreže (LinkedIn): “U aprilu 2024., nakon 18 godina istaknute službe, dala sam ostavku u znak protesta protiv američke politike u Gazi.”
Otprilike mjesec dana ranije, Annelle Sheline najavila je ostavku iz Ureda za ljudska prava State Departmenta, a službenik State Departmenta Josh Paul također je podnio ostavku prošlog oktobra.
Rharrit je posljednja službenica State Departmenta koji je dala ostavku zbog politike predsjednika Joea Bidena prema Gazi, gdje je više od 34.300 ljudi ubijeno u izraelskom genocidnom ratu.