Home » Godišnjica smrti Safeta Zajke, heroja odbrane Sarajeva
BiH

Godišnjica smrti Safeta Zajke, heroja odbrane Sarajeva

Foto: Arhiv AA

Safet Zajko, dobitnik ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Orden heroja oslobodilačkog rata”, poginuo je na današnji dan 1993. godine, javlja Anadolu.

Poginuo je na brdu Žuč, pet dana nakon oslobađanja Mijatovića kose, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja.

Safet Zajko bio je jedan od simbola odbrane Sarajeva, borac za Bosnu i Hercegovinu i jedan od ključnih ljudi za odbranu glavnog bh. grada u danima opsade.

Rođen je u selu Gaočić kod Rudog, 1. marta 1959. godine. Završio je renomiranu školu za rezervne oficire u Bileći kao jedan od najuspješnijih u svojoj klasi. Borci predvođeni Safetom Zajkom ostvarili su značajne vojne uspjehe, a posebno se ističu Pofalićka bitka, odbrana Sokolja i oslobađanje Mijatovića kose.

Safet Zajko je 15. decembra 1992. godine, za ratne podvige, dobio najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”. Poginuo je na Mijatovića kosi, 17. juna 1993. godine, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč.

Za herojski doprinos slobodi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene rezultate, Ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 14. aprila 1994. godine, posmrtno je odlikovan “Ordenom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata”.

Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 12. januara 1996. godine, Safet Zajko, heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, posthumno je proizveden u čin brigadnog generala.

Jedna sarajevska ulica nosi njegovo ime, kao i sportsko-rekreativni centar u općini Novi Grad.