Home » Grupe za ljudska prava: Izrael drži tijela 450 Palestinaca
Svijet

Grupe za ljudska prava: Izrael drži tijela 450 Palestinaca

AA

Izrael drži tijela 450 Palestinaca sa okupirane Zapadne obale i Pojasa Gaze na grobljima i u mrtvačnicama, javlja Anadolu.

Prema Nacionalnoj kampanji za vraćanje tijela palestinskih i arapskih žrtava rata, Izrael drži tijela 450 Palestinaca na grobljima i mrtvačnicama.

Navedeno je da 256 tijela drži na “grobljima brojeva”, grobnicama označenim brojem poznatim samo izraelskoj vojsci. Radi se o Palestincima koji su na različite načine ubijeni od 1967. godine. Među njima su i 194 tijela Palestinaca ubijenih od 2015. godine.

Saopćeno je da je 18 tijela Palestinaca koji su umrli u izraelskim zatvorima, a među 21 tijelom, 18 je maloljetnika i pet žena.

Naveli su i da je Izrael ove godine zadr​​​​​​​žao tijela 79 Palestinaca na Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), a da je od 7. oktobra na Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu zadržao tijela 47 Palestinaca.

Tokom 2023. godine izraelske snage držale su tijela 101 osobe, od kojih je 28 predato (šest njih je pokopano iz prethodnih godina), a 79 tijela ostalo je zadržano do sada, što je čini godinom s najvećim brojem zatočenih tijela.

U saopćenju je navedeno da je nepoznat broj zatočenih u Pojasu Gaze zbog ograničenog pristupa informacijama.

Izraelska administracija sahranjuje tijela Palestinaca koje je zatočila nakon što ih je ubila u grobove pod nazivom “groblje brojeva”, gdje su samo brojevi umjesto imena.