Home » U Gazu stigla tijela ubijenih palestinskih zarobljenika, s njih ukradeni organi
Svijet

U Gazu stigla tijela ubijenih palestinskih zarobljenika, s njih ukradeni organi

U Pojas Gaze su dopremljena tijela desetina Palestinaca koje je izraelska vojska zarobila, a potom i ubila. Palestinske vlasti su saopštile da su s tijela ukradeni organi, što je već zabilježena praksa izraelskih okupatorskih snaga.

Ministarstvo zdravlja u Gazi preuzelo je tijela ubijenih Palestinaca od izraelskih snaga preko graničnog prijelaza Kerem Shalom u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja je nadležno za ukope u masovne grobnice.

– Ujedinjene nacije su nas unaprijed obavijestile o dolasku određenog broja tijela naših šehida u Pojas Gaze, a procjenjuje se da se radi o oko 80 tijela – rekao je Marwan Al-Hams, direktor bolnice Mohammed Yousef El-Najar u gradu Rafahu.

On je kazao da su tijela dopremljena u kontejneru i da među njima ima čitavih, ali i rastrganih i da su neka već u fazu raspadanja.

Al-Hams je rekao da će tijela biti sahranjena, a da će zločin biti dokumentiran putem nadležnih ministarstava zdravlja i pravde.

Vlasti u Gazi su iskopale masovne grobnice za ukop ovih tijela, što će se i dogoditi nakon identifikacije i evidentiranja.

Nakon primopredaje tijela šehida, Vladin ured za medije u Gazi optužio je Izrael za krađu ljudskih organa s palestinskih tijela.

“Ured za medije najoštrije osuđuje prezir izraelske okupacione vojske prema dostojanstvu tijela naših 80 šehida koja je Izrael ukrao tokom svog genocidnog rata i isporučio ih unakažene”, navodi se u saopštenju, prenosi Al Jazeera.

Dodaju da je izvršen pregled tijela te da je uvrđeno da im je izraelska vojska izvadila neke od organa.

Ured za medije saopštio je da ovo nije prvi put da Izrael “osakati” palestinska tijela i da je pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu o uzimanju palestinskih tijela i krađi njihovih organa.

“Izrael je ranije ekshumirao grobove u Jabaliji i ukrao neka tijela pored činjenice da još uvijek ima desetine tijela iz Pojasa Gaze u svom posjedu”, saopšteno je iz ureda.