Home » Helikopter sa iranskim predsjednikom Raisijem pretrpio je “teško slijetanje”
Svijet

Helikopter sa iranskim predsjednikom Raisijem pretrpio je “teško slijetanje”

AFP

Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegovog ministra vanjskih poslova srušio se dok je prelazio planinski teren usred guste magle, prema iranskim dužnosnicima.

Ministar unutarnjih poslova zemlje Ahmed Vahidi potvrdio je državnim medijima da je helikoper doživio grubo slijetanje.

Ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbajdžana Malek Rahmati i Mohammad Ali Ale-Hashem, predstavnik iranskog vrhovnog vođe u pokrajini, bili su u istom helikopteru kao i Raisi, izvijestili su državni mediji.

Helikopter se u to vrijeme nalazio u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan. Incident se dogodio u blizini grada Jolfa, oko 600 km sjeverozapadno od glavnog grada Irana.

Raisi, 63, posjetio je pokrajinu Istočni Azerbajdžan u nedjelju kako bi sa svojim azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alievim otvorio projekt brane na granici između dviju zemalja.

Bivši zapovjednik zračnih snaga u iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi (IRGC) rekao je za Middle East Eye da su helikopteri koje su koristili državni dužnosnici “vrlo stari”.

Spasilačke ekipe  su na putu do mjesta događaja, ali ih ometaju teški vremenski uvjeti, rekao je Vahidi.

Novinska agencija Tasnim izvijestila je da je područje nesreće  na teško pristupačnom terenu, što je predstavlja izazov za spasilačke timove.

Glasnogovornik hitne službe rekao je za Tasnim da je na to područje poslana hitna zračna ambulantna kola, “ali nažalost, zbog guste magle daljnje operacije iz zraka nisu bile moguće”.

Glasnogovornik je dodao da je osam vozila hitne pomoći iz grada Tabriza poslano na to područje, kao i hitne spasilačke ekipe koje će izvršiti pretragu područja i pružiti hitne medicinske usluge.

Načelnik stožera iranske vojske Mohammad Bagheri naredio je korištenje svih resursa vojske i IRGC-a za pomoć u naporima operacije spašavanja i potrage, izvijestili su državni mediji.

Nakon izvješća, novinska agencija Fars i Raisijeva Instagram stranica pozvali su Irance da se mole za predsjednika, koji je na dužnosti od juna 2021. Državni mediji također su prenosili molitve koje se održavaju za sigurnost predsjednika diljem zemlje.

Govoreći za novinsku agenciju Mehr, čelnik iranske organizacije za pomoć i spašavanje zamolio je Irance da prate vijesti u službenim medijima i “ni pod kojim uvjetima ne idu u to područje kako bi izbjegli ometanje operacije spašavanja”.

Državni mediji također su izvijestili da je iranska vlada otkazala planirani sastanak vlade i umjesto toga sazvala hitan sastanak sa svojim odborom za upravljanje krizama.

Prema iranskom ustavu, u slučaju smrti, smjene, ostavke, odsutnosti ili bolesti (dulje od dva mjeseca) predsjednika, potpredsjednik, uz odobrenje iranskog vrhovnog vođe, preuzima predsjednikove odgovornosti.

Vijeće koje se sastoji od predsjednika Sabora, čelnika pravosuđa i potpredsjednika tada je dužno dogovoriti izbor novog predsjednika u roku od najviše 50 dana.