Home » Houthi: Jemen planira još ‘učinkovitijih’ napada u znak solidarnosti s Gazom
Svijet

Houthi: Jemen planira još ‘učinkovitijih’ napada u znak solidarnosti s Gazom

Vođa jemenskog pokreta otpora Ansarullah obećao je još “učinkovitijih” osvetničkih napada u znak potpore palestinskom narodu u Pojasu Gaze koji je podvrgnut genocidu od strane Izraela i SAD-a.             

U izjavi u četvrtak, Abdul-Malik al-Houthi je naglasio da su stanovnici Gaze podvrgnuti “sustavnom i planiranom” genocidu od strane Izraela i SAD-a.

“Genocid je živi svjedok o ružnoći … cionista”, rekao je, naglasivši da Izrael predstavlja “prijetnju cijelom čovječanstvu”.

Dodao je da masakri također “otkrivaju ružnoću SAD-a” i “zvone na uzbunu zbog opasnosti” koju Amerika predstavlja za druge narode.

Houthi je istaknuo da je Jemen ispalio 479 projektila i bespilotnih letjelica od početka operacija odmazde koje provodi u znak potpore Palestini, uključujući 18 prošle sedmice.

Opisao je jemenski napad koji je pogodio Umm al-Rashrash (Eilat) u nedjelju kao “jednu od naših najvažnijih raketnih operacija”. Vođa Ansarullaha rekao je da je projektil pogodio Eilat i uspio probiti sve američke i izraelske “tehnike praćenja i presretanja”.

Houthi je također istaknuo da je prošlu sedmicu došlo do napada Jemena na izraelske i američke brodove u Crvenom i Arapskom moru, kao i u Indijskom oceanu.

Osvrnuo se na pad broja izraelskih brodova i brodova povezanih s Izraelom, kao i američkih i britanskih brodova u obližnjim morima kao dokaz uspjeha jemenskih napada.

U znak solidarnosti s Palestincima u opkoljenom Pojasu Gaze, jemenske oružane snage gađale su brodove u Crvenom moru čiji su vlasnici povezani s Izraelom ili one koji idu u i iz luka na okupiranim područjima.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo također izvode brojne napade na Jemen kako bi pokušali izvršiti pritisak na zemlju da zaustavi niz operacija koje je provodila kao potporu Gazanima.

Jemen provodi operacije protiv britanskih i američkih ratnih brodova koji su poslani u Crveno more kako bi se suprotstavili jemenskim udarima.

Osvrćući se na zatvaranje Eilata i plan luke da otpusti polovicu svojih zaposlenika, Houthi je izjavio da su osvetnički napadi nanijeli velike ekonomske gubitke Izraelu.

“Neprijateljske izjave izražavaju razočaranje i teške gubitke”, rekao je.

“Ako Bog da, imamo planove od velike važnosti za učinkovitije udare na neprijatelja u budućnosti”, dodao je Houthi.

Houthi je rekao da Izrael do sada nije uspio postići ciljeve svog rata protiv Gaze, unatoč teškom bombardiranju opkoljenog pojasa, zbog “postojanosti” palestinskog naroda i boraca otpora.

Izrael je pokrenuo svoj genocidni rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela operaciju Oluja Al-Aqsa protiv uzurpatorskog entiteta u znak odmazde za njegove pojačane zločine nad palestinskim narodom.

Od početka ofenzive, režim u Tel Avivu ubio je gotovo 32.000 Palestinaca i ranio više od 74.000 drugih.

Režim u Tel Avivu također je uveo “potpunu opsadu” teritorija, isključivši gorivo, struju, hranu i vodu za više od dva milijuna Palestinaca koji tamo žive.

Ujedinjeni narodi kažu da su djeca u Gazi počela umirati od gladi usred opasnosti od teške gladi.