Home » Humanitarni ured UN-a: Zatvoreni prelazi Rafah i Kerem Shalom
Svijet

Humanitarni ured UN-a: Zatvoreni prelazi Rafah i Kerem Shalom

Foto: IDF

Humanitarni ured Ujedinjenih nacija (UN) u utorak je saopštio da su i prelazi Rafah i Kerem Shalom zatvoreni, čime je onemogućen ulazak prijeko potrebne humanitarne pomoći u Pojas Gaze, prenosi Anadolu.

“Dvije glavne arterije za dopremanje pomoći u Gazu su prekinute”, rekao je u Ženevi Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Izraelska vojska je rano u utorak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafah s Egiptom.

Nakon najave palestinske grupe Hamas o prihvatanju katarsko-egipatskog prijedloga o prekidu vatre u Gazi, izraelski ratni kabinet odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je naveo, “vojni pritisak na Hamas kako bi napredovali u oslobađanju talaca i drugim ratnim ciljevima.”

Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad al-Mawasi na jugu Gaze.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.

Skoro sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.