Home » 125 studenata uhapšeno dok je nizozemska policija pretresla propalestinski kamp na amsterdamskom univerzitetu
Svijet

125 studenata uhapšeno dok je nizozemska policija pretresla propalestinski kamp na amsterdamskom univerzitetu

Nizozemska policija nasilno je razbila pro-palestinski demonstracijski kamp na Univerzitetu u Amsterdamu, uhapsiviši 125 studenata.

Nizozemska javna televizija NOS priopćila je da je policija za razbijanje nereda raščistila logor, gdje su prosvjednici formirali barikade od drvenih paleta i bicikala, u ranim jutarnjim satima utorka. Video s mjesta događaja pokazao je kako policija mehaničkim bagerom gura barikade, a policajci naređuju  i tuku demonstrante palicama.

U porukama objavljenim na platformi društvenih medija X, policija je tvrdila da je njihova akcija bila nužna za obnovu. “Vidimo snimke na društvenim mrežama. Shvaćamo da se te slike mogu činiti intenzivnim”, dodaje se.

Nizozemski ministar obrazovanja u odlasku Robbert Dijkgraaf rekao je da su sveučilišta mjesto za dijalog i dodao da je tužan što je policija morala intervenirati.

Propalestinski protesti su postavili kamp, ​​pozivajući Univerzitet u Amsterdamu da prekine svoje veze s Izraelom zbog genocidnog rata režima u Pojasu Gaze.

Posljednjih sedmica demonstracije solidarnosti s Palestincima u Gazi proširile su se po univerzitetskim kampusima u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta, a sudionici su pozivali fakultete da se odvoje od firmi koje podržavaju izraelski režim.

Izrael je pokrenuo svoj napad na Gazu uz podršku SAD-a 7.oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela iznenadnu operaciju protiv okupacijskog entiteta u znak odmazde za njegove pojačane zločine nad palestinskim narodom.

Režim u Tel Avivu dosad je ubio najmanje 34.789 Palestinaca, većinom žena i djece, a ranio 78.204 drugih.