Home » INFOGRAFIKA – Evropski izbori: Veliki rast krajnje desnice, tri najveće stranke zadržale većinu u EP-u
Svijet Uncategorized

INFOGRAFIKA – Evropski izbori: Veliki rast krajnje desnice, tri najveće stranke zadržale većinu u EP-u

Stranke krajnje desnice ostvarile su značajan napredak na parlamentarnim izborima u Evropskoj uniji (EU), iako su tri najveće stranke, centrističke, liberalne i socijalističke zadržale kontrolu nad 720-članim parlamentom, javlja Anadolu.

Prema preliminatnim podacima, izlaznost je iznosila 50,6 posto. Luksemburg je zabilježio najveću izlaznost od 82,3 posto, dok je najniža bila u Hrvatskoj – 21,3 posto.

Prema preliminarnim podacima, Evropska narodna stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, socijaldemokrati i liberali zadržali su većinu i u novom sazivu Evropskog parlamenta, osvojivši 185 mjesta. Međutim, potrebna je koalicija kako bi Ursula von der Leyen dobila drugi mandat.

Zeleni/Evropska slobodna alijansa izgubila je 20 mjesta i vratila se na šestu poziciju u parlamentu osiguravši samo 52 mjesta. Socijalisti i demokrate su dobili 137 mjesta u Evropskom parlamentu, Evropska partija obnove (liberali) 80 mjesta, Evropski konzervativci i reformisti (desnica) 73, Grupa identitet i demokratija (krajnja desnica) 58.

Ljevica je osvojila 36 zastupničkih mjesta, a 99 zastupnika se nije pridružilo nijednoj grupi u Evropskom parlamentu.

Dok su centrističke, liberalne i socijalističke stranke zadržale kontrolu, blok se značajno pomaknuo udesno, što bi moglo otežati donošenje zakona i odluka.

Izbori koji oblikuju Evropsku uniju u narednih pet godina također se smatraju de facto referendumom o aktuelnim domaćim vladama.

Zbog toga je francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju raspustio donji dom francuskog parlamenta, odnosno Nacionalnu skupštinu, i raspisao vanredne izbore nakon što je krajnje desničarski Nacionalni front nanio težak poraz njegovom taboru na euroizborima.

Poput Macrona, njemački kancelar Olaf Scholz također je pretrpio težak udarac , jer su njegove socijaldemokrate osvojile 13,9 posto glasova, dok je Demokršćanska imala podršku 30 posto birača. Krajnje desničarska Alternativa za Njemačku je druga sa 15,9 posto.

Alexander De Croo je najavio ostavku na mjesto belgijskog premijera u dramatičnom preokretu događaja nakon evropskih izbora nakon značajnog poraza njegove stranke Otvoren flamanski liberali i demokrata, koja je osvojila samo 5,4 glasova na opštim izborima koji su se poklopili s evropskim.

U Španiji je krajnje desničarska Narodna stranka dobila dva mjesta više od Socijalističke radničke partije Pedra Sancheza u parlamentu.