Home » Počinje kampanja za predsjedničke izbore u Iranu
Svijet

Počinje kampanja za predsjedničke izbore u Iranu

Kombinirana fotografija prikazuje Mostafu Pourmohammadija, Saeeda Jalilija, Amira Hosseina Qazizadeha Hashemija, Mohammada Baqera Qalibafa, Alirezu Zakanija i Massouda Pezeshkiana (LR) koje je iransko Ministarstvo unutarnjih poslova 9. juna 2024. imenovalo za kandidate na 14. predsjedničkim izborima.

Službeno je započela kampanja za predstojeće izbore u Iranu, sa šest kandidata koji se natječu da zamijene pokojnog predsjednika Ebrahima Raisija.

Ministarstvo unutarnjih poslova u nedelju je objavilo popis od šest kandidata čije je kvalifikacije odobrilo Ustavno vijeće.

Kampanja, koja uključuje pet televizijskih debata uživo na televiziji Islamske Republike Iran (IRIB), nastavit će se do 24 sata prije izbora.

Iran će glasovati za novog predsjednika 28. juna. Izbori su raspisani nakon što je predsjednik Raisi izgubio život zajedno sa još sedam osoba 19. maja, kada se helikopter koji ih je prevozio srušio u planinsko područje na sjeverozapadu Irana po magli.

Registracija za izbore završila je 3. juna, a za sudjelovanje u glasovanju prijavilo se više od 80 kandidata.

Ustavno vijeće, 12-člano tijelo za nadzor izbora, odobrilo je u nedjelju kandidature predsjednika parlamenta Mohammada Baqera Qalibafa, reformističkog zakonodavca Masuda Pezeshkiana i bivšeg nuklearnog pregovarača Saeeda Jalilija.

Na popisu Vijeća također su bila imena bivšeg ministra unutarnjih poslova i pravosuđa Mostafe Purmohammadija, voditelja Zaklade za pitanja mučenika i veterana Amira Hosseina Qazizadeha Hashemija i gradonačelnika Teherana Alireza Zakanija.