Home » Intenzivni izraelskih napadi na civilnu infrastrukturu, naselja, bolnice i škole
Svijet

Intenzivni izraelskih napadi na civilnu infrastrukturu, naselja, bolnice i škole

Palestinska majka drži svoje dijete nakon bombaškog napada na školu al-Fakhoura u Gazi 4. novembra 2023. (Reuters)

Izrael je u subotu napao školu al-Fakhoura u četvrti Jabalia u Gazi, ubivši najmanje 15 i ranivši 70 ljudi, prema palestinskom ministarstvu zdravstva.

Hiljade ljudi, koji su pobjegli iz svojih domova zbog bombardiranja, sklonili su se u školu kada su projektili pogodili, ostavljajući kratere u dvorištu i izazivajući paniku.

Žrtve bombardiranja uglavnom su bile žene i djeca koji su sjedili u školskom dvorištu, prema dužnosniku ministarstva zdravstva, koji je rekao da su “rastrgani na komade”, a “njihove kosti i meso skupljeni su u plastične vreće”.

Izraelsko bombardiranje također je gađalo bolnicu al-Quds, dok je bolnica Kamal Adwan u sjevernoj Gazi zatvorena nakon što je njen generator prestao raditi zbog nestašice goriva.

Na meti je bila i dječja bolnica Al-Nasr, jedina takve vrste u opkoljenoj enklavi.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva, objavio je da je 16 bolnica u Gazi sada zatvoreno, dok je 105 medicinskih ustanova gađano. 

Ministarstvo zdravstva također je priopćilo da je oko 2200 ljudi, uključujući 1250 djece, zatrpano ispod ruševina uništenih zgrada u Gazi i da je jedan Palestinac u Gazi ubijen svake četiri minute od početka rata.

Izraelske rakete također su gađale dom čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha, koji trenutno nije u Gazi, navodi Reuters.

Broj poginulih u izraelskom najagresivnijem bombardiranju Gaze dosegnuo je 9448 od početka rata 7. oktobra, uključujući 3900 djece i 2500 žena.

Lokalni palestinski mediji izvijestili su da je izraelsko bombardiranje namjerno ciljalo vitalne službe, uključujući džamije, solarne ploče, generatore i bolnice, kao i spremnike za vodu. Sveučilište Al-Azhar u Gazi također je bombardirano, što se vidi na snimkama koje su široko podijeljene na internetu.