Home » Vođa Hezbollaha: “Svi čekaju da najavimo da ulazimo u sukob. Mi smo u sukob ušli 8. oktobra.”
Svijet

Vođa Hezbollaha: “Svi čekaju da najavimo da ulazimo u sukob. Mi smo u sukob ušli 8. oktobra.”

FOTO: SCREENSHOT/GTV NETWORK HD

Slavljenička pucnjava odjeknula je u Bejrutu dok su se na hiljade ljudi skupljala na trgu u južnom predgrađu libanonske prijestolnice u petak kako bi gledali televizijski govor lidera Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Nasrallahov govor bio je naširoko očekivan u cijeloj regiji kao znak hoće li sukob Izraela i Hamasa prerasti u regionalni rat.

Govor je uslijedio dan nakon najznačajnije eskalacije u sukobima između Hezbollaha i izraelskih snaga na izraelsko-libanonskoj granici od početka rata – i istog dana kada je Izraelu došao u posjet američki državni tajnik Antony Blinken kako bi apelirao na zaštitu civila u borbama s Hamasom, dok su izraelske trupe jačale okruženje grada Gaze.

U svom obraćanju na početku, vođa Hezbollaha je izrazio saučešće porodicama poginulih u Libanu i dodao čestitke jer su “njima važne osobe dobile čast mučeništva”

U svojim dugim primjedbama, Nasrllah opisuje napad Hamasa koji je izazvao sukob kao “veliki” i “sveti”, rekavši da su ga “100% izveli Palestinci”.

“Ova velika operacija velikih razmjera bila je isključivo rezultat palestinskog planiranja i provedbe”, rekao je Nasrallah, sugerirajući da njegova vojska nije sudjelovala u napadu.

Također je rekao da je 7. oktobra došao kao “dokaz da je Izrael slabiji od paukove mreže” i da nakon mjesec dana rata navodno “nije uspio postići ništa”. Veliki broj cionista ubijenih prvih dana napada bio od strane Izraelskih obrambenih snaga, a da će “vrijeme i istrage to pokazati”.

Nasrallah je također kritizirao snažnu američku podršku Izraelu u bombardiranju Gaze u kojem je ubijeno više od 9.000 ljudi, uglavnom civila. Dok su se američki dužnosnici posljednjih dana više javno zalagali za zaštitu civila u Gazi, još nisu pozvali na prekid vatre.

Vođa Hezbollaha rekao je da je predsjednik Joe Biden iznio “lažni argument da je Hamas odsijecao dječje glave (bez) dokaza, ali je šutio za tisuće djece u Gazi kojoj su odrubljene glave i rastrgani udovi” u izraelskom bombardiranju.

Vođa Hezbollaha je u svom obraćanju iz Bejruta napravio paralelu sa ratom iz jula 2006. godine ističući da je situacija “bila ista”.  Pojašnjavajući da su i tada postavili strateške vojne ciljeve koje nisu uspjeli pogoditi već su ciljali civilnu infrastrukturu ostavljajući za sobom demolirane domove.

“Izrael ne uči iz svog iskustva u borbi sa “Otporom'”, kaže on i dodaje: “svaka vojska koja ima avijaciju može uraditi ono što Izrael radi danas, ali za mjesec dana ratovanja nisu ostvarili niti jedan vojni cilj”.

Nasrallah ističe da su “neprijatelji” bili šokirani i izgubljeni tokom napada Hamasa – pa je i njihov odgovor bio takav.

“Vojska Izraela kaže da je cilj eliminirati Hamas, zatim im je cilj gađati vojsku, a onda je cilj i lider Hamasa. Nikada nisu adekvatno pregovarali kako bi razmijenili zatvorenike,  Nisu uspjeli vratiti zatvorenike već su izvršili masovni genocid kao odgovor”.

Komentarišući velike civilne gubitke tokom sukoba, Nasrallah ističe: “Ovo pokazuje glupost Izraelaca: ono što oni rade je ubijanje žena i djece. Većina poginulih su civili: gađaju škole, bolnice, džamije. Demoliraju zgrade pune ljudi. Je li ovo čini najjaču armiju na svijetu?

“Pobjeda Gaze je nacionalni interes Egipta, Jordana i Sirije, a prije svega libanonski nacionalni interes”, rekao je lider Hezbollaha.

On je pojasnio da 1948. godine, kada je svijet napustio palestinski narod, uspostavljen je entitet, a palestinski narod i svi narodi u regionu platili su posljedice i efekte ovog establišmenta, a Liban je bio jedna od zemalja koja je najviše patila od prisustvo ovog uzurpatorskog entiteta.

“Svi čekaju da najavimo da ulazimo u sukob. Mi smo u sukob ušli 8. oktobra”, istaknuo je danas vođa Hezbollaha.

Govoreći o posljedicama dosadašnjeg sukobljavanja Izraela sa Hezbollahom, generalni sekretar Hezbollaha objavio je uopćene brojke posljedica tog sukoba:

“Trećina izraelske vojske je sada prisutna na sjevernom frontu, a njen važan dio su elitne i regularne snage, a one su mogle biti u Gazi, a polovina izraelskih pomorskih kapaciteta nalazi se nasuprot nas i kod Haife, i četvrtina vazdušnih kapaciteta je posvećena libanskom frontu, a polovina PVO je usmerena ka libanskom frontu, a trećina snaga logistike je na našem frontu.”

Govoreći o raspoređivanju američkih ratnih brodova u regionu, Nasralah kaže da se Hezbollah ne plaši te da je spreman na sve mogućnosti.

On dodaje da ko god želi da spriječi regionalni rat – mora brzo zaustaviti rat u Pojasu Gaze.

Šef Hezbollaha je pred sami kraj obraćanja izjavio da će ih “scene iz Gaze samo još više ojačati i učiniti odlučnijim i prkosnijim”.

On je izjavio da njihov front predstavlja izraz solidarnosti sa Gazom i dinamično se prilagođava situaciji na terenu u skladu sa njenim razvojem. Takođe je naglasio da svakodnevne operacije koje izvode duž granice služe kao efikasan mehanizam odvraćanja protiv potencijalnih pretnji.

(zehra.ba)