Home » Izrael je bacio preko 22.000 američkih bombi na Gazu u prvih 6 sedmica rata
Svijet

Izrael je bacio preko 22.000 američkih bombi na Gazu u prvih 6 sedmica rata

Na ovoj fotografiji objavljenoj 2. maja 2023. američki zrakoplovci gledaju GBU-57 "razbijač bunkera" - službeno poznat kao bomba Massive Ordnance Penetrator - u zračnoj bazi Whiteman u Missouriju. (putem AP)

Izrael je bacio više od 22.000 navođenih i nenavođenih bombi koje su dopremile SAD na Pojas Gaze u prvih šest sedmica krvavog rata na opkoljenom palestinskom teritoriju, otkriva novo izvješće.

Citirajući obavještajne podatke koje je američka administracija dostavila Kongresu, Washington Post je izvijestio da je oružje koje su razvile Sjedinjene Države igralo središnju ulogu u brutalnom napadu Izraela na Gazu, jedno od najgušće naseljenih područja na Zemlji.

U samo šest sedmica napada, SAD su isporučile okupacijskom režimu najmanje 15.000 bombi, uključujući razbijače bunkera od 2.000 funti (900 kilograma), kao i 50.000 topničkih granata od 155 mm.

Brojke pokazuju da je Izrael bacio otprilike jednu bombu američke proizvodnje na Gazu na svakih 100 ljudi koji tamo žive.

U izvješću se citiraju neimenovani dužnosnici koji su priznali da SAD ne provode “procjene izraelskog pridržavanja ratnih zakona u stvarnom vremenu”.

Američki dužnosnik rekao je da administracija nije bila u mogućnosti izvršiti istovremenu procjenu izraelske usklađenosti zbog nedostatka pristupa obavještajnim podacima koje su izraelske snage koristile za svoje napade i namjerama vojnih zapovjednika režima.

U subotu je američki State Department odobrio hitnu prodaju 14.000 komada tenkovskog streljiva Izraelu za oko 106,5 milijuna dolara.

Kupnja će zaobići reviziju Kongresa, što je obično uvjet za inozemnu prodaju oružja. 

Sjedinjene Države nude nesputanu potporu Izraelu od 7. oktobra, kada je uzurpatorski entitet poveo rat protiv Gaze nakon povijesne operacije palestinske grupe otpora Hamas.

Od početka ofenzive, režim u Tel Avivu ubio je najmanje 18.205 Palestinaca, većinom žena i djece, i ranio 49.645 drugih.

Tisuće drugih su također nestale i pretpostavlja se da su mrtve ispod ruševina u Gazi, koja je pod “potpunom opsadom” Izraela.