Home » Palestinski kršćani su otkazali božićne proslave usred razaranja Gaze
Svijet

Palestinski kršćani su otkazali božićne proslave usred razaranja Gaze

Reuters

Dekoracija, parada i uobičajenih svečanosti ove godine neće biti jer kršćani žale za ubijenima u Gazi

U Gazi, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Izraelu, tipična je sezona praznika mračna.

Ove godine neće biti božićne rasvjete u Betlehemu, svečanih parada u Jeruzalemu niti raskošnih ukrasa u Izraelu. 

Palestinci u Gazi žale za više od 17.000 ubijenih u izraelskim bombardiranjima. Tijela se izvlače ispod ruševina, dok ljudi nastavljaju tražiti svoje nestale voljene usred razaranja velikih razmjera. 

Rat , koji je započeo 7. oktobra, došao je u vrijeme kada bi se kršćani obično pripremali za blagdane. 

Ipak, po prvi put od početka modernog slavlja Božića, Isusova rodna kuća i stablo Jaslica u Betlehemu neće biti okićeni. 

Kršćanski čelnici i općinske vlasti odlučili su otkazati sve javne svečanosti, navodeći da to “nije prikladno” .

Patrijarsi i poglavari crkava u Jeruzalemu zamolili su kršćane da se suzdrže od “nepotrebno prazničnih” božićnih aktivnosti. Katoličke crkve u Galileji uputile su sličan zahtjev. 

Predsjednik Vijeća lokalnih evangeličkih crkava u Svetoj zemlji, Munir Kakish, rekao je da je odluka donesena zbog “hiljade ubijenih  i u molitvi za mir”. Dodao je da ćemo “održavati samo tradicionalna bogoslužja i pobožnosti o značenju Božića”.

Nema slavlja tokom genocida

Palestinski kršćani koji žive u dijaspori također su pogođeni tekućom agresijom na Gazu i odlučuju obilježiti Božić na prigušeniji način dok tuguju.

Ryan al-Natour, palestinski kršćanin iz Australije, rekao je da smatra da je potrebno otkazati slavlja oko okupirane Palestine. 

“Osjećam da je ovo neophodno jer bi bilo gnusno slaviti usred genocida”, rekao je za Middle East Eye. 

“Znam da ih izgladnjuju i nemilosrdno bombardiraju. Sumnjam da im je slavljenje našeg Gospodina i Spasitelja prioritet kada ih upravo sada muči rasistička, apartheidska kolonijalna država koja je posvećena njihovom brisanju”, rekao je.

Natour je rekao da kršćanska zajednica u Gazi pokušava učiniti ono što je najbolje za njih, unatoč tome što žele ostati u svojim domovima i na svojoj zemlji. 

Ali za njega će Božić ove godine biti znatno drugačiji. 

“Ne mogu mirne savjesti slaviti ovaj Bižić dok Palestinci, i kršćani i muslimani, bivaju uništeni u velikom broju”, rekao je.

Globalni sentiment

Diljem svijeta, drugi palestinski kršćani dijele isti osjećaj. 

Palestinski kršćanin koji živi u Kaliforniji rekao je za Middle East Eye: “Ove godine ne postavljamo svjetla. Nema se što slaviti.”

Susan Muaddi Darraj, palestinsko-američka spisateljica sa sjedištem u Philadelphiji, rekla je da nije iznenađena što je božićno slavlje otkazano.

“Naša zajednica je u žalosti”, rekla je za Middle East Eye. 

“Šokirani smo zbog zločina počinjenih nad nedužnim civilima. Palestinski kršćani dio su ove zajednice, a suzdržavanje od slavlja važan je pokazatelj naše tuge i znak našeg poštovanja prema dušama koje su uskrsnule”, rekla je.

I ona je rekla da neće postavljati nikakve ukrase.

“Neće biti nikakvog odmora kada je u pitanju rad na pravednom razrješenju za Palestinu.”

Darraj kaže da je ovo razdoblje bilo posebno teško za Palestince koji žive u dijaspori.

“Proživljavamo dubok, bolan val krivnje preživjelih uz spoznaju da naše vlade jednostavno ne cijene palestinske živote.”

Isus u ruševinama

U Betlehemu je crkva u znak solidarnosti s ubijenima u Gazi, umjesto božićnog drvca, ukrašena krhotinama .

“Dok se nad našim narodom u Gazi provodi genocid, ove godine ne možemo ni na koji način slaviti rođenje Isusa Krista. Nemamo volje za slavlje”, rekao je pastor Evangeličke luteranske božićne crkve u Betlehemu Munzir Ishak za Anadolu Agency.

Krhotine, nagomilane s malim Isusom u sredini, predstavljaju razaranje u Gazi i više od 7000 djece koja su ubijena od 7. oktobra. Svijeće su postavljene oko humka ruševina, kao i kršćanske figurice. 

Htjeli smo reći crkvama diljem svijeta: ‘Nažalost, Božić u Palestini je ovakav.’ Bilo kršćani ili muslimani, ovo je situacija kroz koju prolazimo u Palestini. Izloženi smo genocidnom ratu protiv svih Palestinaca.

“Nažalost, kada razmišljamo o rođenju malog Krista, mislimo na bebe brutalno ubijene u Gazi”, dodao je Ishak.

Jordan, koji ima jednu od najvećih zajednica palestinskih izbjeglica, također je najavio da će se suzdržati od uobičajeno veselih proslava Božića. 

Dana 2. novembra, jordansko Vijeće crkvenih vođa reklo je da će proslava Božića biti otkazana. 

Mnogi gradski trgovi, trgovački centri i stabla inače bi u ovo doba godine bili ukrašeni ukrasima i svjetlima. Međutim, ove godine neće biti božićnih sajmova, izviđačkih povorki niti javnog paljenja drvca. 

Ibrahim Dabbour, glavni tajnik Vijeća crkvenih vođa i grčki pravoslavni svećenik, rekao je da će se vjerske službe i dalje održavati.

“U našim domovima možemo slaviti, ali u našim srcima patimo”, rekao je. 

Jordansko vijeće crkvenih vođa također je obećalo usmjeriti prikupljene donacije za pomoć ljudima u Gazi. 

“Najava nije bila ni potrebna”, rekao je Imad Mayyah, predsjednik jordanskog Evangeličkog vijeća. – Nijedan Jordanac ništa ne slavi.