Home » Izrael uništava drugu najveću historijsku džamiju u Gazi
Svijet

Izrael uništava drugu najveću historijsku džamiju u Gazi

Društveni mediji
Izraelske okupacijske snage jučer su uništile drugu najveću historijsku džamiju u Gazi, pretvorivši je u ruševine, izvijestio je Quds Press .

Agencija je rekla da su izraelski borbeni avioni ispalili nekoliko projektila na džamiju Ibn Uthman, u okrugu Shuja'iyya, u središtu grada Gaze, sedmicu dana nakon početka nemilosrdne ofenzive na to susjedstvo.

Prema stručnjacima, džamija je druga najveća arheološka džamija u Pojasu Gaze nakon Velike džamije Al-Omari, u četvrti Al-Daraj u središtu grada, i dokaz drevne historije grada Gaze.

Stanovnici okruga Shuja'iyya ovu džamiju nazivaju Velikom džamijom zbog njene velike površine i lokacije na glavnoj tržnici okruga, što je imalo veliki utjecaj na njihove živote od svog osnutka prije više od 600 godina.

Ibn Uthmanova džamija bila je izložena napadima i rušenju tokom prethodnih ratova u Pojasu Gaze, a smatrana je središtem sukoba s izraelskim okupacijskim snagama tokom Prve intifade koja je izbila u decembru 1987. godine.

Džamija je veličine 2.000 kvadratnih metara, od čega je 400 kvadratnih metara površina njenog glavnog dvorišta, a ima dvoja vrata koja gledaju na tržnicu Shuja'iyya. Građena je u mamelučkom stilu.