Home » Propalestinski demonstranti penju se na krov australskog parlamenta, razvijaju transparente koji osuđuju izraelski rat u Gazi
Svijet

Propalestinski demonstranti penju se na krov australskog parlamenta, razvijaju transparente koji osuđuju izraelski rat u Gazi

Foto Reuters

Skupina propalestinskih demonstrnata prodrmala je  zgradu parlamenta u glavnom gradu Australije, razvijajući transparente osuđujući brutalni rat Izraela protiv opkoljenog Pojasa Gaze.

Proturatni protest izveden je u Canberri u četvrtak, zadnjeg dana parlamentarnih sjednica prije šestosedmičnog zimskog odmora, zbog čega su vlasti bile prisiljene zatvoriti neka područja australskog federalnog parlamenta.

Protesti, za koje se činilo da su koordinirani s drugim akcijama koje su isticale klimatsku krizu i prava domorodačkog naroda, na transparentima su imali slogane kao što su “Ratni zločini… ovdje omogućeni”, “Od rijeke do mora Palestina će biti slobodna” i “Ne Mir na ukradenoj zemlji.”

Identificirajući se kao Renegade aktivisti, demonstranti su, s ove povoljne tačke, također pročitali izjavu koja poziva na prekid “američke i australske potpore genocidnom” režimu Izraela.

Jedan od demonstranta održao je govor koristeći megafon osuđujući izraelski režim za počinjenje ratnih zločina.

“Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti i nastavit ćemo pružati otpor”, rekao je demonstrant.

Bacali su i papirnate avione ispisane porukama pozivajući Australiju da podrži globalni mir i prekine “omogućavanje ratnih zločina”.

Policija je privela četvoricu demontranata koji su stajali na krovu zgrade parlamenta oko sat vremena prije pritvaranja.

Proboj je potaknuo poboljšanje sigurnosti i pozive federalne oporbe na temeljitu istragu incidenta. To se dogodilo unatoč nadogradnji sigurnosti zgrade u iznosu od 120 milijuna dolara 2017.

Izrael je početkom oktobra pokrenuo divljačku vojnu kampanju u opkoljenom pojasu Gaze. Režim je od tada ubio oko 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izraelski genocidni rat pretvorio je ogromne dijelove Gaze u ruševine, gurnuvši 85 posto stanovništva regije u interno raseljenje usred paralizne blokade hrane, čiste vode i lijekova, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid.