Home » Izraelska porodica ključnog slučaja u izvješću NY Timesa opovrgava priču o navodnom silovanju od strane boraca Hamasa
Svijet

Izraelska porodica ključnog slučaja u izvješću NY Timesa opovrgava priču o navodnom silovanju od strane boraca Hamasa

Sjedište New York Times

Izraelska porodica ključnog slučaja u izvješću New York Timesa o navodnom seksualnom nasilju od strane boraca Hamasa 7. oktobra odriče se objavljene priče, rekavši da su novinari manipulirali njima.

Dana 28. decembra, New York Times je objavio priču , tvrdeći da su borci palestinske skupine otpora Hamas navodno počinili obrazac rodno utemeljenog nasilja nad izraelskim ženama kada je skupina izvela iznenadnu operaciju Oluja Al-Aqsa protiv okupacijskog entiteta na 7. oktobra.

Autori izvješća – dobitnik Pulitzerove nagrade Jeffrey Gettleman, zajedno s Anat Schwartz i Adamom Sellom – tvrdili su da su sastavili priču na temelju više od 150 intervjua koje su vodili s navodnim žrtvama ili njihovim obiteljima, uglavnom ponavljajući svjedočanstva od 7. oktobra koja su bila prethodno objavljeni i već razobličeni i diskreditirani.

Trećina izvještaja, međutim, bila je posvećena obitelji Abdush, radničkoj židovskoj obitelji Mizrahi koja je tada izgubila kćer Gal, poznatu kao “žena u crnoj haljini”, i kako je navodno silovana tokom napada Hamasa.

Izvješće se fokusiralo na snimke koje je 8. oktobra snimila žena po imenu Eden Wessely, koja ih je objavila na svojim računima na društvenim mrežama. Prema izvješću New York Timesa, “Video je postao viralan, s tisućama ljudi koji su odgovorili, očajnički želeći saznati je li žena u crnoj haljini njihova nestala prijateljica, sestra ili kći.”

Dan nakon objave izvještaja, izraelska stranica Ynet obavila je intervju s Galinim roditeljima, koji su naglasili da nema dokaza da je silovana, te da su ih novinari tog lista intervjuirali pod lažnim izgovorom, rekavši da ne znaju ništa o seksualnom životu.  Nadalje, Galove sestre također su oštro demantirale optužbe za silovanje.

Dana 1. januara, Nissim Abdush, Nagijev šogor, više je puta zanijekao da je njegova šogorica bila silovana u intervjuu za izraelski Channel 13.

Hamas je oštro odbacio optužbe Izraela o silovanju, rekavši da režim nastoji demonizirati otpor takvim izmišljenim pričama.

“Odbacujemo izraelske laži o silovanjima, čiji je cilj iskriviti otpor i ocrniti naše humano i moralno postupanje sa zarobljenicima”, rekao je Hamas u izjavi početkom decembra.

Izraelski režim poveo je rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što je Hamas pokrenuo svoju operaciju protiv okupacijskog entiteta kao odgovor na zločine izraelskog režima nad Palestincima.

Od početka ofenzive koju podupiru SAD, izraelski režim je ubio najmanje 22.300 Palestinaca, većinom žena i djece, i ranio preko 57.000 drugih. Na hiljade drugih su također nestale i pretpostavlja se da su mrtve pod ruševinama.